Naučnici otkrili opasne supstance u e-cigaretama

vejpovi

Foto: freepik

Naučnici su skupili iskorišćene e-cigarete pronađene na koledžu Bakster u Kiderminsteru i testirali ih u laboratoriji. E-cigarete zaplenjene od učenika sadrže visoke nivoe olova, nikla i hroma, otkriva BBC.

Rezultati su pokazali da bi deca, koja ih koriste, mogla da udišu dvostruko veće količine olova od preporučene na dnevnoj bazi i čak devet puta veće količine nikla.

Neke e-cigarete sadržale su i štetne hemikalije poput onih koje se nalaze u dimu cigareta.

Izloženost visokim nivoima olova kod dece može da utiče na razvoj centralnog nervnog sistema i mozga, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, prenosi BBC.

Najgori rezultati ikad

Laboratorija „Inter Scientific“ u Liverpoolu, koja sarađuje sa proizvođačima e-cigareta kako bi osiobezbedila ispunjavanje regulatornih pravila, analizirao je 18 e-cigareta. Većina je bila ilegalna i nije prošla nikakvu vrstu testova pre nego što je prodata u Engleskoj.

Jedan od osnivača laboratorije Dejvid Lovson rekao je da za 15 godina testiranja nikada nije video olovo u e-cigaretama. Ništa od toga ne bi trebalo da bude na tržištu.

– Krše sva pravila o dopuštenim količinama metala. Ovu su najgori rezultati koje sam ikada video – dodao je on.

U e-cigaretama koje izgledaju poput flourescentnih markera, otkrivene su sledeće količine metala:

– olovo – 12 mikrograma po gramu, 2,4 puta više od propisanog nivoa izloženosti

– nikl – 9,6 puta više od bezbednih nivoa

– hrom – 6,6 puta više od bezbednih nivoa.

Smatralo se da metali potiču iz zagrevajućeg segmenta, ali testovi su pokazali da ih ima u samoj e-tečnosti.

Laboratorijski testovi takođe su otkrili jedinjenja koja se nazivaju karbonili – koji se razgrađuju, kada se tečnost zagreje, na hemikalije kao što su formaldehid i acetaldehid, koji se takođe nalaze u dimu cigareta – na nivou 10 puta većem od one u legalnim e-cigaretama. Neki su imali i više od cigareta.

Raširene među srednjoškolcima

Proizvođači moraju da paze na propise o sastojcima, pakovanju i promociji, a sve e-cigarete i tečnosti moraju da budu registrovane pri Regulatornoj agenciji za lekove i zdravstvene proizvode (MHRA). Ali, agencija nije dužna da proverava tvrdnje iz papirologije i nema ovlašćenje da istražuje neregistrovane proizvode.

Čelnik MHRA-e za e-cigarete Krejg Kopland rekao je da će se rezultati pregledati kako bi se procenilo da li e-cigarete predstavljaju li zdravstveni rizik.

BBC je otkriće pokazao polaznicima koledža Bakster Leonu i Oskaru, čije su e-cigarete bile zaplenjene. Priznali su u prethodnom razgovoru da su bili zavisni od nikotina i da su se borili sa prestankom pušenja cigareta.

Kažu da je lako ignorisati rizike.

– Neće vas baš biti briga ako ste zavisni od toga – jednostavno ćete to zaboraviti – rekao je Oskar.

Leon je rekao da bi regulativa i policija trebalo da učine više na rešavanju problema.

– Nisu baš toliko zabrinuti koliko bi trebalo – rekao je.

Opasno udisanje metala

Profesor epidemiologije na univerzitetu u u Notingamu Džon Briton rekao je da udisanje metala može da bude opasno:

– Olovo je neurotoksin i usporava razvoj mozga, hrom i nikl su alergeni, a čestice metala uopšteno u krvotoku mogu da izazovu zgrušavanje krvi i mogu da povećaju rizik od razvoja kardiovaskularne bolesti.Karbonili su blago kancerogeni i zbog toga će dugotrajnom upotrebom povećati rizik od kancera, ali u legalnim proizvodima nivoi svih ovih supstanci su iznimno niske, pa je životni rizik za pojedinca veoma mali – objasnio je profesor.

Ali Lovson je rekao da je nedavno došlo do porasta ilegalnih proizvoda i da je „neke od njih teško razlikovati od onih koji su potencijalno legalni“.

Protivzakonito je prodavati e-cigarete mlađima od 18 godina. Međutim, istraživanje YouGov-a u martu i aprilu ukazuju na porast eksperimentalnog korišćenja cigareta među decom i mladima od 11 do 17 godina, sa 7,7 odsto prošle godine na 11,6 odsto.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300