Na proleće počinje izgradnja vetroparka “Pupin” kod Kovačice

traktor_poljoprivreda_vetropark

Generalni direktor kompanije “New Energy Solutions” Miloš Colić rekao je danas Tanjugu, na Kopaonik biznis forumu, da će se uskoro graditi i vetropark “Pupin” u jugozapadnom Banatu kod Kovačice, što će dodatno podići energetske efikasnosti u zemlji i obezbediti nove kapacitete obnovljivih izvora energije.

Planirano je da se vetropark “Pupin” sastoji od maksimalno 18 vetroturbina, pojedinačne snage do maksimalno šest MW, odnosno ukupne maksimalne snage vetroparka do 95,5 MW.

Investiciona vrednost projekta je oko 100 miliona evra i planirano je bilo da radovi počnu na proleće ove godine, kao i da gradnja traje oko godinu dana.

Colić je bio jedan od učesnika na panelu “Energetska politika: Kako ostvariti održivost do 2030. godine” o budućim projektima koji se tiču energetske tranzicije i prelaska na zelenu ekonomiju i kaže da veliki broj projekata u oblasti obnovljivih izvora energije čekaju donošenje kompletne regulative, kako bi mogli da učestvuju na predstojećim aukcijama za podsticaje.

Naveo je da su učesnici panela govorili i o izazovima u domenu finansiranju projekata, maksimalnim cenama, koje je odredila Agencija za energetiku, kao i o niskim cenama sa nekompletnim imputima, koji su nepohodni za obračun ukupne cene.

Colić je napomenuo da je veoma važno za privredu da razume de će proizvodi od 2026. biti skuplji ukoliko se u potpunosti ne usklade sa zakonima EU u vezi sa emisijom štetnih gasova.

– Jedan od projekata koje pripremamo za aukciju je vetropark “Pupin” koji ima 95 megavata instalisane snage, koji očekujemo da ukoliko se regulativa zaokruži na način da bude atraktivna za investiranje da apliciramo u postupku aukcije, kako bi izgradili taj projekat – naveo je on.

Kaže da Srbija beleži veliko povećanje industrijske proizvodnje i potrošnje energije zbog čega moraju da se grade novi kapaciteti i realizuju projekti u toj oblasti.

Colić je napomenuo da je u prethodnih deset godina izgrađeno 280 malih elektrana i da treba realizovati još dosta projekata.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300