Ministarstvo rudarstva i energetike odobrilo dalje radove u rudniku “Čukaru Peki”

sastanak zijin Ministarstvo rudarstva i energetike
zi djin sastanak 280722 (4)

Foto: mre.gov.rs

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima kompanija “Zijin Mining” (Ziđin Majning) i “Zijin Copper” (Ziđin Kuper) o rudarskim aktivnostima i projektima koje realizuju ove kompanije, saopšteno je iz Ministarstva.

Mihajlović je rekla da je Ministarstvo uvek spremno da pomogne da realizacija svih projekata, uključujući i projekte u rudarstvu, bude što efikasnija, ali da za sve rudarske aktivnosti moraju biti ispunjeni svi zakonski preduslovi, kao i svi propisi i zahtevi koji se tiču zaštite životne sredine.

Kompaniji “Zijin Mining” danas je uručeno odobrenje za izvođenje rudarskih radova na istraživanju donje zone nalazišta bakra i zlata “Čukaru Peki”, koje će omogućiti dalji razvoj ovog rudnika, koji je počeo s radom prošle godine.

Takođe je razgovarano i o projektu fotonaponskog solarnog parka koji planira kompanija “Zijin Mining”, za koji je Ministarstvo spremno da pruži svaku vrstu podrške u cilju efikasnije realizacije ovog projekta.

Pored toga, bilo je između ostalog reči i o razvoju elektroenergetske infrastrukture, koja je važna za stabilno snabdevanje rudnika “Čukaru Peki” električnom energijom, pitanjima u vezi s eksproprijacijom, bezbednosti rudara, zaštiti životne sredine i drugim temama u vezi sa rudarskim aktivnostima kineskih kompanija.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Grada Bora, Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor, kao i predstavnici ambasade NR Kine.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje