Ministarstvo podržava zahtev za izmeštanjem mesta Krivelj zbog rudarskih aktivnosti

selo_kuca

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da podržava zahtev meštana za izmeštanjem celog naseljenog mesta Krivelj zbog rudarskih aktivnosti i da neće biti doneta nijedna odluka na štetu meštana, niti bez dogovora sa njima, rečeno je na sastanku Radne grupe koja je organizovana u gradskoj kući u Boru.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, razgovarano je i o lokacijama i dinamici preseljenja i rečeno je da će država, odnosno Vlada, Ministarstvo rudarstva i energetike i grad Bor zajedno sa stanovnicima Krivelja raditi na realizaciji cilja.

Državna sekretarka Jovanka Atancković rekla je da je na sastanku kod predsednika Srbije dogovoreno da će biti preseljeno celo naselje.

– Nećemo uraditi ništa protiv volje narode, nikad i nismo. Nažalost, pojedini političari pokušavaju da jedno životno pitanje, kao što je preseljenje meštana Krivelja, iskoriste u predizbornoj kampanji i tako dobiju političke poene. Mi smo ovde da razgovaramo sa narodom i da rešavamo probleme, jer se radi o budućnosti i životu ljudi – rekla je Atanacković.

Prema rečima pomoćnika ministarke rudarstva Dejana Milijanovića, cilj je da se pronađe zajedničko i održivo rešenje, a da će Ministarstvo i grad Bor zajedno omogućiti preseljenje na lokaciju za koju se stanovnici Krivelja opredele.

– Ovo je rudarski grad oduvek, ali je današnja situacija neuporedivo bolja nego ranije. RTB Bor je opstao, povećava proizvodnju i u planu je dodatno zapošljavanje. Zajednički cilj je da obezbedimo svima u Boru bolje životne uslove, sa zdravijom životnom sredinom, a da se rudarske aktivnosti nesmetano odvijaju, u skladu sa svim odobrenjima i zakonskim propisima – rekao je Milijanović.

Predstavnici mesne zajednice navode da je anketa među meštanima pokazala da je velika većina ukazala da je lokacija koja je najprihvatljivija Tromeđa – Brestovac, Šarbanovac, Zlot 4.

– Pregledali smo tri ponuđene lokacije koje su bile interesantne i uradili smo anketu među meštanima, a više od 95 odsto se izjasnilo za tu lokaciju. Dobili smo jasnu poruku da su naši predlozi uvaženi i lokacija za koju je u anketi glasalo 136 meštana, a za neku drugu samo šest – rekao je Dalibor Stanković iz Mesne zajednice Krivelj.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300