Ministarstvo podržava zahtev za izmeštanjem mesta Krivelj zbog rudarskih aktivnosti

selo_kuca

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da podržava zahtev meštana za izmeštanjem celog naseljenog mesta Krivelj zbog rudarskih aktivnosti i da neće biti doneta nijedna odluka na štetu meštana, niti bez dogovora sa njima, rečeno je na sastanku Radne grupe koja je organizovana u gradskoj kući u Boru.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, razgovarano je i o lokacijama i dinamici preseljenja i rečeno je da će država, odnosno Vlada, Ministarstvo rudarstva i energetike i grad Bor zajedno sa stanovnicima Krivelja raditi na realizaciji cilja.

Državna sekretarka Jovanka Atancković rekla je da je na sastanku kod predsednika Srbije dogovoreno da će biti preseljeno celo naselje.

– Nećemo uraditi ništa protiv volje narode, nikad i nismo. Nažalost, pojedini političari pokušavaju da jedno životno pitanje, kao što je preseljenje meštana Krivelja, iskoriste u predizbornoj kampanji i tako dobiju političke poene. Mi smo ovde da razgovaramo sa narodom i da rešavamo probleme, jer se radi o budućnosti i životu ljudi – rekla je Atanacković.

Prema rečima pomoćnika ministarke rudarstva Dejana Milijanovića, cilj je da se pronađe zajedničko i održivo rešenje, a da će Ministarstvo i grad Bor zajedno omogućiti preseljenje na lokaciju za koju se stanovnici Krivelja opredele.

– Ovo je rudarski grad oduvek, ali je današnja situacija neuporedivo bolja nego ranije. RTB Bor je opstao, povećava proizvodnju i u planu je dodatno zapošljavanje. Zajednički cilj je da obezbedimo svima u Boru bolje životne uslove, sa zdravijom životnom sredinom, a da se rudarske aktivnosti nesmetano odvijaju, u skladu sa svim odobrenjima i zakonskim propisima – rekao je Milijanović.

Predstavnici mesne zajednice navode da je anketa među meštanima pokazala da je velika većina ukazala da je lokacija koja je najprihvatljivija Tromeđa – Brestovac, Šarbanovac, Zlot 4.

– Pregledali smo tri ponuđene lokacije koje su bile interesantne i uradili smo anketu među meštanima, a više od 95 odsto se izjasnilo za tu lokaciju. Dobili smo jasnu poruku da su naši predlozi uvaženi i lokacija za koju je u anketi glasalo 136 meštana, a za neku drugu samo šest – rekao je Dalibor Stanković iz Mesne zajednice Krivelj.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje