Kompanija iz Subotice zainteresovana za izgradnju vetroelektrane “Bačka Topola”

vetropark
vetropark

Kompanija “Electron Energy Beta” iz Subotice podnela je upravi Opštine Bačka Topola inicijativu za donošenje odluke o izradi plana detaljne regulacije za izgradnju vetroelektrane “Bačka Topola”, na području katastarskih opština Njegoševo, Novo Orahovo i Gunaroš. Ova kompanija se bavi upravljanjem investicija u oblasti obnovljivih izvora energije, a imaju nameru da započnu realizaciju projekta izgradnje ovdašnje vetroelektrane, prepoznajući ovo područje kao “perspektivno za iskorišćavanje energije vetra”, navedeno je u inicijativi, prenosi Beta.

Na području od oko 1.125 hektara, ovaj investitor je zainteresovan za izgradnju četiri vetrogeneratora sa pristupnim putevima i sistemom kablovske podzemne mreže, koja će međusobno povezivati vetrogeneratore i ceo kompleks sa mestom za isporuku proizvedene energije u postojeću elektroenergetsku mrežu.

Prostor za koji je predložena izgradnja detaljne regulacije obuhvata oko 83 parcele na tri katastarske opštine, među kojima su i putevi.

U inicijativi se navodi, da je u vezi sa odabirom prostora za izgradnju vetroelektrana, po pitanju uticaja na biodiverzitet konsultovano Ekološko društvo “Arkus” iz Bačke Topole i zaključeno da je tu najmanji uticaj planiranih intervencija u prostoru na životnu sredinu.

– Napominjemo da će realizacija ovog projekta doneti višestruku korist kako razvoju opštine, tako i građanima i lokalnom stanovništvu koje može ostvariti prihode u postupku rešavanja imovinsko-pravnih odnosa, kao i prilikom izgradnje vetroelektrane, za šta će se angažovati kapaciteti sa teritorije opštine Bačka Topola – piše u pisanoj inicijativi “Electron Energy Beta”.

Odbornici Skupštine opštine Bačka Topola će na predstojećem zasedanju razmatrati Odluku o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju vetroelektrane “Bačka Topola”, a ukoliko ona bude usvojena, nakon izrade plana o trošku investitora, dokument će se naći i na javnom uvidu.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300