Koliko solarni paneli smanjuju račune za struju: računica profesora ETF-a koji ih je ugradio

solarni_paneli
solarni_paneli_3

Foto: Pixabay/solarni_paneli

Za godinu dana od uvođenja novog koncepta u energetici broj onih koji sami proizvode struju je tri puta veći. Država građanima subvencioniše polovinu troška za ugradnju solarnih panela, a početkom leta biće novi konkurs. Svi koji stave solarne panele, struju koriste za svoje potrebe, a višak mogu deponovati kod EPS-a, povući kada im treba, ili prodati.

U Srbiji ima 1.300 kupaca – proizvođača električne energije: 1.000 domaćinstava, jedna stambena zgrada, a ostalo je privreda. Da je korist značajna potvrđuje i profesor Elektrotehničkog fakulteta koji je na krov kuće stavio solarne ploče.

– Najveća korist je definitivno smanjivanje računa. Ja sam svoje račune gotovo prepolovio. I moja investicija s ovom povećanom cenom struje isplatiće se za pet i po godina – ističe Nikola Rajaković, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Za priključenje desetak dana

U “Elektrodistribuciji Srbije” tvrde da, ako je dokumentacija kompletna za priključenje na mrežu treba desetak dana, ali i dalje ima primedbi da je procedura i dalje zahtevna.

– Da bi se još ubrzo proces priključenja da se uvede sertifikacija za izvođače radova koji bi bili odgovorni za sve urađeno i za sav kvalitet i bezbednost urađenih radova – naglašava Predrag Matić, direktor Direkcije za planiranje i investicije u “Elektrodistribuciji Srbije”.

Svi koji stave solarne panele, struju koriste za svoje potrebe, a višak mogu deponovati kod EPS-a, povući kada im treba, ili prodati. Izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije od aprila su uvedena nova pravila.

Podsticaji za zelena ulaganja

– Za domaćinstva instalisana snaga je 10,7 kilovata, a za malu privredu to je do 150 kilovata. Znači ograničili smo donekle kapacitete u smislu da imaju prioritetni pristup distributivnoj mreži da nemaju nikakvih odgovornosti – ističe Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike.

Željko Marković, lider za energetiku u “Deloitte” ukazuje na to da je koncept prozjumera važan zato što se daje mogućnost ljudima da budu aktivniji na tržištu, da proizvedu neku električnu energiju.

– Naročito je važan za neka veća proizvodna preduzeća koja na taj način mogu da obezbede određeni deo energije po unapred poznatoj ceni – navodi Marković.

Srbija je zakoračila u energetsku tranziciju, a najvažnije da su u tom procesu aktivni i građani i mala privreda.

Iz Vlade obećavaju da će podsticati i olakšati zelena ulaganja.

Izvor: RTS

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300