Broj kupaca-proizvođača premašio 1.300 – uskoro novi konkurs za subvencije za solarne panele

solarni_paneli
solarni_paneli

Foto: Pixabay/PhotoMIX-Company

Ministarka energetike Dubravka Đedović najavila je uskoro novi konkurs za subvencije domaćinstvima i privrednicima koji sami proizvode struju i koji su priključeni na elektroenergetski sistem.

Đedović je izjavila da su građani prepoznali koncept kupca-proizvođača kao način da obezbede pristupačnu i jeftiniju energiju, što pokazuje i stalni porast broja kupaca-proizvođača koji je do sada već premašio 1.300.

– Za razliku od velikih investicija, kako u proizvodne kapacitete, tako i u razvoj mreže, za koje je potrebno nekoliko godina da se realizuju, u sektoru kupaca-proizvođača rezultati su odmah vidljivi. Instalisana snaga elektrana koje pripadaju kupcima-proizvođačima dostigla je 15,7 MW. Samo u periodu posle formiranja nove Vlade, broj kupaca-proizvođača povećan je oko tri puta, a instalisana snaga je povećana oko 2,5 puta – rekla je Đedović na otvaranju konferencije “Prozjumeri – godinu dana posle”.

Đedović je dodala da najveći broj kupaca-proizvođača čine domaćinstva, oko hiljadu, oko 300 ima industrijskih kupaca, a registrovana je i jedna stambena zajednica sa ovim statusom.

Ona je rekla da je prethodni period iskorišćen i za dodatno unapređenje propisa u ovoj oblasti, na čemu će se raditi i dalje.

– Izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije definisani su limiti za domaćinstva i ostale krajnje kupce na način koji će pomiriti interese stabilnosti elektroenergetskog sistema i interese kupaca-proizvođača. Novi propisi, između ostalog, treba da doprinesu optimizaciji investicija domaćinstava u skladu sa realnom godišnjom potrošnjom i podstakne kupce-proizvođače da ne koriste električnu energiju za grejanje u periodima kada je ona najskuplja. Koncept kupca-proizvođača se orijentiše pre svega ka domaćinstvima i maloj privredi, dok će veliki industrijski potrošači imati mogućnost da samosnabdevanje ostvaruju kroz koncept aktivnog kupca, što će biti uređeno izmenama Zakona o energetici koje treba da budu usvojene ove godine – rekla je Đedović.

Podsetila je da je prethodno kroz izmene Zakona o PDV-u omogućeno da se od početka godine PDV ne obračunava na svu energiju koju kupci-proizvođači preuzmu od EPS, već samo na utrošenu energiju.

– Kupci-proizvođači su na taj način dobili povoljniji obračun poreza i niže račune. Takođe, postavljanje solarnih panela u domaćinstvima podržano je i kroz program subvencija za povećanje energetske efikasnosti za porodične kuće i stambene zgrade, koje Ministarstvo realizuje zajedno sa lokalnim samoupravama – navela je Đedović.

Đedović je rekla da je u vreme energetske krize, kad se svet suočava sa sve skupljim energentima i kad proces dekarbonizacije usmerava ulaganja u energetski sektor, kupac-proizvođač jedan od odgovora na pitanja kako da proizvedemo više energije, da ta energija bude zelena, i da bolje uskladimo proizvodnju i potrošnju energije.

– Koncept energetske samostalnosti upotrebom solarne energije koristan je pre svega domaćinstvima i privredi, ali i državi, jer predstavlja jedno od oruđa da se uključi veliki broj građana u energetsku tranziciju. U budućnosti, kao što moramo da razvijamo naš prenosni sistem, da bismo omogućilli integraciju većih kapaciteta iz OIE, tako moramo da razvijamo i distributivnu mrežu kako bi mogao da podrži sve veći broj prozumera – navela je Đedović.

Istakla je da svi kapaciteti koji se budu gradili iz OIE, bilo da je reč o velikim vetroelektranama ili solarnim elektranama, ili o elektranama koje postavljaju kupci-proizvođači treba da doprinesu ostvarenju naših strateških ciljeva, a to su sigurno snabdevanje energijom po najnižoj ceni, većoj energetskoj nezavisnosti i zdravijoj životnoj sredini.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje