Građanski preokret: Fabrika “Linglong” se cevima povezuje sa rekom Begej

reka Begej
reka_begej_2

Kineska fabrika autoguma “Linglong” planira da se cevima, prečnika 1,5 metara poveže sa rekom Begej koja teče u neposrednoj blizini, pa postoji opravdana zabrinutost da će ispuštati tečni otpad u reku, saopštio je “Građanski preokret”.

– Između buduće kineske fabrike autoguma “Linglong” i reke Begej koja teče u neposrednoj blizini kopaju se kanali u koje se polažu cevi prečnika 1,5 metara. Zbog ovih radova privremeno je izmeštena trasa magistralnog puta Beograd-Zrenjanin kod tog gradilišta – navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je opravdana zabrinutost da će se kroz taj cevovod velikog kapaciteta ispuštati sav tečni otpad fabrike direktno u reku, bez ikakvog tretmana.

Na manje od dva kilometra od tog mesta nizvodno je, kako je navedeno, Specijalni rezervat prirode “Carska bara”, a zatim ušće Begeja u Tisu.

– Ogromno zagađenje iz fabrike će ovim rekama, povezanim jezerima i kanalima, dospeti u zemljište, u podzemne vode i u hranu koja se proizvodi na tom području – naveo je “Građanski preokret”.

U trenutku kada Srbija otvara klaster o ekologiji u pregovorima sa EU, kako je navedeno, na njenom tlu se realizuju projekti s prljavim tehnologijama i zagađenjem životne sredine nezamislivim bilo gde u Evropi i civilizovanom svetu.

“Građanski preokret” je podsetio da se fabrika autoguma “Linglong” gradi bespravno, bez integrisane studije o proceni uticaja na životnu sredinu, ali i bez građevinskih dozvola, što je utvrdio pokrajinski građevinski inspektor.

Ističe se da Tužilaštvo i Upravni sud mesecima, u nekim slučajevima i više od godinu dana ne odlučuju o podnetim prijavama i tužbama protiv investitora i državnih organa koji su mu omogućili takvo ponašanje, čime direktno omogućavaju opstanak i napredak tog višestruko štetnog projekta.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300