Građanski preokret: Fabrika “Linglong” se cevima povezuje sa rekom Begej

reka Begej
Građanski preokret: Fabrika “Linglong” se cevima povezuje sa rekom Begej

Kineska fabrika autoguma “Linglong” planira da se cevima, prečnika 1,5 metara poveže sa rekom Begej koja teče u neposrednoj blizini, pa postoji opravdana zabrinutost da će ispuštati tečni otpad u reku, saopštio je “Građanski preokret”.

– Između buduće kineske fabrike autoguma “Linglong” i reke Begej koja teče u neposrednoj blizini kopaju se kanali u koje se polažu cevi prečnika 1,5 metara. Zbog ovih radova privremeno je izmeštena trasa magistralnog puta Beograd-Zrenjanin kod tog gradilišta – navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je opravdana zabrinutost da će se kroz taj cevovod velikog kapaciteta ispuštati sav tečni otpad fabrike direktno u reku, bez ikakvog tretmana.

Na manje od dva kilometra od tog mesta nizvodno je, kako je navedeno, Specijalni rezervat prirode “Carska bara”, a zatim ušće Begeja u Tisu.

– Ogromno zagađenje iz fabrike će ovim rekama, povezanim jezerima i kanalima, dospeti u zemljište, u podzemne vode i u hranu koja se proizvodi na tom području – naveo je “Građanski preokret”.

U trenutku kada Srbija otvara klaster o ekologiji u pregovorima sa EU, kako je navedeno, na njenom tlu se realizuju projekti s prljavim tehnologijama i zagađenjem životne sredine nezamislivim bilo gde u Evropi i civilizovanom svetu.

“Građanski preokret” je podsetio da se fabrika autoguma “Linglong” gradi bespravno, bez integrisane studije o proceni uticaja na životnu sredinu, ali i bez građevinskih dozvola, što je utvrdio pokrajinski građevinski inspektor.

Ističe se da Tužilaštvo i Upravni sud mesecima, u nekim slučajevima i više od godinu dana ne odlučuju o podnetim prijavama i tužbama protiv investitora i državnih organa koji su mu omogućili takvo ponašanje, čime direktno omogućavaju opstanak i napredak tog višestruko štetnog projekta.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama