Evropski parlament izglasao: Gas i nuklearke su “zelena” energija

dalekovod struja
dalekovod_struja_223

Poslanici u Evropskom parlamentu odlučili su većinom glasova da se nuklearna energija i prirodni gas označe kao “zelena” energija, što je, kako izveštava Vašington post, pomno praćena odluka koja bi mogla da oblikuje klimatsku politiku u godinama koje dolaze.

U pitanju je klimatski okvir poznat kao “EU taksonomija” koji ima za cilj da usmeri investicije ka projektima koji su u skladu sa ciljem 27-članog bloka da bude klimatski neutralan do 2050. godine.

U februaru, pre početka ruskog napada na Ukrajinu, Evropska komisija je predstavila plan da se prirodni gas i nuklearna energija klasifikuju kao “prelazne” zelene investicije u određenim okolnostima, što je izazvalo žestoku polemiku.

Pet meseci kasnije, globalna energetska kriza se intenzivirala pa su evropski zakonodavci odbacili primedbe na predložena pravila i sa 328 glasova “za” i 278 “protiv” usvojili predlog EK.

Reakcija kritičara je bila momentalna. U sali se čulo “zviždanje” kada je pročitan rezultat glasanja u sedištu parlamenta u Strazburu, navodi Vašington post.

Organizacija aktivista za zaštitu životne sredine Grinpis nazvala je odluku Evropskog parlamenta “prljavom politikom” koja će “obezbediti da se više novca sliva u ratni budžet (predsednika Rusije Vladimira) Putina”.

U središtu debate je bilo pitanje da li se elektrane na gas i nuklearke ikada, pod bilo kojim okolnostima, mogu smatrati održivim ili zelenim izvorima energije.

Pre ukrajinskog rata, uključivanje gasa u “taksonomiju” podržavale su zemlje članice EU koje su smatrale da taj energent treba da posluži kao “most” u procesu odustajanja od fosilnih goriva i povećanja njihovih kapaciteta obnovljive energije

Francuska i drugi su se zalagali za označavanje nuklearne energije kao “zelene”, uprkos snažnom protivljenju Nemačke.

Protiv predloga EK govorili su ne samo ekolozi, već i neki savetnici EU, pa čak i glavni izvršni direktor jedne grupe koja zastupa velike investitore.

Kritičari su navodili da napori Evropske komisije da “zaštiti privatne investitore od grinvošinga”, odnosno lažnog reklamiranja proizvoda ili projekata kao ekoloških s ciljem sticanja tržišne prednosti, rizikuju da se pretvore u grinvošing još većeg obima.

Protivnici uključivanju gasa i nuklearne energije u “taksonomiju” izrazili su zabrinutost da će to podstaći dalja ulaganja u fosilna goriva i odložiti prelazak EU na obnovljivu energiju, prenosi Tanjug.

– Ova odluka Evropskog parlamenta će odložiti očajnički potrebnu, realno održivu tranziciju i produbiti našu zavisnost od ruskih goriva. Ovo licemerje je frapantno, ali nažalost nije iznenađujuće – napisala je danas na Tviteru aktivistkinja za klimu i životnu sredinu Greta Tunberg, izveštava Vašington post.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje