EU usvojila novu direktivu o obnovljivim izvorima energije

vetropark
vetropark

Savet Evropske unije usvojio je novu Direktivu o obnovljivim izvorima energije čiji je cilj da se udeo obnovljive energije u ukupnoj potrošnji energije poveća na 42,5% do 2030, sa mogućnošću povećanja za dodatnih 2,5% kako bi se dostigao udeo od 45% do kraja decenije, prenosi Beta.

Nova direktiva treba da doprinese ostvarenju klimatskog cilja smanjenja emisije gasova s efektom staklene bašte za najmanje 55% do 2030.

Po važečoj Direktivi o obnovljivim izvorima, cilj je bio da njihov udeo bude 32%.

– Sve zemlje članice će doprineti postizanju ambicioznijih ciljeva u transportu, industriji, građevini i daljinskom grejanju i hlađenju da bi se ubzala integracija obnovljivih izvora u sektorima u kojima je inkorporacija bila sporija – navedeno je u saopštenju Saveta EU.

U sektoru saobraćaja, članice imaju mogućnost da biraju da usvoje obavezujući cilj smanjenja emisija gasova s efektom staklene bašte za 14,5% do 2030. uvećanjem upotrebe obnovljivih izvora, ili da se opredele za obavezujući cilj da povećaju udeo obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji energije u sektoru saobraćaja na 29%.

U industriji će udeo obnovljive energije biti povećavan za 1,6% godišnje. Članice su se dogovorile da 42% vodonika koji se koristi u indutriji treba da bude dobijeno iz obnovljivih goriva nebiološkog porekla do 2030. godine i 60% do 2035.

Nova direktiva predviđa da udeo obnovljivih izvora u građevini bude najmanje 49% do 2030.

U sektoru grejanja i hlađenja, udeo će biti postepeno povećavan, sa obaveznim povećanjem od 0,8% godišnje na nacionalnom nivou do 2026, a zatim od 1,1% do 2030.

Direktivom su pooštreni kriterijumi održivosti za koišćenje biomase za proizvodnju energije, kako bi se smanjila opasnost neodržive proizvodnje bioenergije.

Direktiva predviđa ubrzanje i pojednostavljivanje procedura za izdavanje dozvola za projekte obnovljive izvore.

– Svrha je da se ubrza upotreba obnovljivih izvora energije u kontekstu plana REPowerEU da EU postane nezavisna od ruskih fosilnih goriva, nakon ruske invazije na Ukrajinu – navedeno je u saopštenju Saveta EU.

Obnovljiva energija će se smatrati “primarnim javnim interesom”, što će ograničiti osnove za pravne prigovore na nova postrojenja.

Pošto je direktiva formalno usvojena, biće objavljena u Službenom glasniku EU i stupiti na snagu 20 dana kasnije.

Države članice će nakon toga imati 18 meseci da direktivu prenesu u nacionalno zakonodavstvo.

Revizija direktive o obnovljivoj energiji tiče se energetskog aspekta klimatske tranzicije EU u okviru paketa “Spremni za 55”, čiji je cilj postizanje klimatske neutralnosti do 2050.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300