Đedović: Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan i Strategija do kraja 2023. godine

Obnovljivi izvori energije
obnovljivi_izvori_energije

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović, izjavila je danas da će ciljevi Srbije koji se odnose na obnovljive izvore energije (OIE), povećanje energetske efikasnosti i smanjenja emisije štetnih gasova biti utvrđeni Integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom.

– Taj plan će zajedno sa novom Strategijom razvoja energetike biti donet do kraja godine – rekla je Đedović, učestvujući onlajn na regionalnoj konferenciji „ReGreen“ koja se održava u Ljubljani.

Dodala je da je cilj da emisija štetnih gasova u odnosu na 1990. godinu, bude smanjena 34 odsto do 2030, odnosno za 52 odsto do 2040. godine.

U oblasti energetske efikasnosti, prema njenim rečima, smatra se realnim da se prosečno smanjuje finalna potrošnja energije 0,7 odsto godišnje.

Navela je da su izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije stvoreni uslovi da investitori imaju neophodnu sigurnost i predvidljivost, da planiraju svoje projekte, uz jasna pravila kad je reč o odgovornosti za balansiranje novih kapaciteta iz OIE.

– Na taj način smo uvažili interese države i građana da imamo dovoljno energije, interese investitora i obaveze operatora sistema i garantovanog snabdevača. Naš plan je da se kapaciteti za proizvodnju električne energije iz OIE koji sada iznose oko 550 MW u narednih nekoliko godina povećaju oko tri puta – rekla je Đedović.

Navela je da je za ostvarivanje ciljeva u energetskom sektoru važno i reformisanje energetskih kompanija u vlasništvu države.

– Da bismo bili energetski nezavisni i imali sigurno snabdevanje, neophodno je da imamo snažnu i efikasnu Elektroprivredu Srbije (EPS), sposobnu da realizuje velike investicije, a to se odnosi i na druga energetska preduzeća kojima predstoje reforme – rekla je Đedović.

Ona je rekla da je za uspešno sprovođenje energetske tranzicije pored države, koja postavlja ciljeve i donosi zakonodavni okvir, važno i aktivno učešće privrede i građana.

– Javno-privatni dijalog neophodan je za sprovođenje zelene tranzicije jer samo konstruktivnom razmenom mišljenja možemo da idemo ka boljoj budućnosti koja je važna i za planetu i za generacije koje dolaze – rekla je Đedović.

***

Ministarstvo planira da u junu raspiše aukcije za vetroparkove – SRDA

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300