Članice G7 najavile prestanak korišćenja uglja u proizvodnji struje do 2035.

toplana_termoelektrana_22
toplana_termoelektrana

Članice Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) objavile su da će težiti da do 2035. godine u velikoj meri okončaju emisiju gasova staklene bašte u svojim energetskim sektorima, zbog čega je malo verovatno da će koristiti ugalj u proizvodnji struje posle tog datuma.

Ministri članica G7 objavili su posle sastanka u Berlinu da im je cilj i da do 2030. godine imaju “visoko dekarbonizovan sektor saobraćaja”, što znači da će vozila sa nultom emisijom gasova postati domininantna na tržištu do kraja decenije.

Takođe, članice G7 su prvi put priznale potrebu da zemljama u razvoju pruže dodatnu finansijsku pomoć kako bi se izborile sa gubicima i štetom usled globalnog zagrevanja. Taj potez ima za cilj okončanje permanentnog sukoba između bogatih i siromašnih zemalja tokom međunarodnih pregovora o klimi.

Najavu novih sporazuma, o kojima će se lideri G7 izjasniti sledećeg meseca, na samitu u nemačkom Elmauu, ekološki aktivisti su u velikoj meri pozdravili.

Ugalj je izrazito zagađujuće fosilno gorivo, odgovorno za petinu globalnih emisija gasova staklene bašte, izazvanih od ljudi.

Iako postoje načini da se smanje emisije ugljen-dioksida od sagorevanja uglja, stručnjaci kažu da je gotovo nemoguće svesti ih na nulu. To znači da će ugalj verovatno morati da bude prvo fosilno gorivo koje će postepeno biti izbačeno iz upotrebe.

Tri članice G7, Velika Britanija, Francuska i Italija, već su sebi postavile rokove za prestanak korišćenja uglja u proizvodnji struje u narednih nekoliko godina.

Nemačka i Kanada su kao cilj postavili 2030. godinu, Japan želi više vremena, dok su SAD odredile 2035. godinu za okončanje upotrebe fosilnih goriva u proizvodnji struje.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300