Bela Palanka postavlja LED uličnu rasvetu u celoj opštini

javna_rasveta

Zamenom postojećih natrijum i živinih svetiljki novim LED sijalicama, u Beloj Palanci će se do kraja avgusta kompletno rekonstruisati javno osvetljenje. Posao je dobio konzorcijum od 3 firme iz Sombora, Beograda i Novog Sada, a ukupna vrednost je oko 174 miliona dinara bez PDV-a. Opština u finansiranju učestvuje sa 15%, dok ostatak finansira Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave iz kredita Evropske investicione banke, prenose Južne vesti.

Projektom je predviđeno da se postojećih 2.356 svetiljki zamene sa isto toliko novih LED svetiljki, a predviđeno je i uvođenje daljinskog upravljanja sistemom javnog osvetljenja na teritoriji cele opštine.

Rok za zamenu sijalica je do kraja avgusta, a kako kaže predsednik opštine Goran Miljković, prvo se menjaju one u gradskoj sredini, a kasnije po selima.

– Projekat podrazumeva zamenu kompletne javne rasvete najsavremenijom LED rasvetom koji sprovodimo zajedno sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave. Ovim projektom ćemo dobiti bolju rasvetu, veću uštedu energije i novčanih sredstava – rekao je predsednik.

Veliki deo postojećih svetiljki postavljen je pre više od decenije, pa je zbog toga instalacija dotrajala i u lošem stanju i veoma je neefikasna, a kako stoji u projektu, postojeće svetiljke su različitih tipova bez ikakve uniformnosti, što otežava održavanje.

Zamenom postojećih svetiljki sa natrijumovim i živinim izvorima visokog pritiska ostvaruje se značajno smanjenje u instalisanoj snazi, a posledično i u potrošnji električne energije. To dalje dovodi do značajno manjih mesečnih računa za električnu energiju – očekivanja su projekta.

Nove LED sijalice postaviće se na postojećim stubovima i infrastrukturi, a planira se i izmeštanje instalacija kablovskih operatera u centru grada, kako bi monteri imali lakši pristup.

Posao će raditi u konzorcijumu firme “Somborelektro”, “Elgravision” i “HS Inžinjering”.

Za razliku od drugih gradova i mesta na jugu, Bela Palanka nije ušla u javno-privatno partnerstvo, pa će ove firme samo zameniti sijalice, a za održavanje će biti zaduženo belopalanačko Javno komunalno preduzeće “Komnis”.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300