Aktivisti upozoravaju da fabrika autoguma “Linglong” izliva otpadnu vodu u Begej

Reka Begej
reka_begej

Aktivisti Građanskog preokreta upozoravaju da se kineska fabrika autoguma “Linglong” kod Zrenjanina povezuje cevima velikog prečnika direktno s rekom Begej. Istovremeno su istakli da se na manje od dva kilometra od tog mesta nizvodno nalazi Specijalni rezervat prirode “Carska bara”, zatim ušće Begeja u Tisu, dok je na desetak kilometara dalje ušće Tise u Dunav.

– “Linglong” je postavio cevi unutrašnjeg prečnika 1.600 milimetara u zemlju od svoje fabrike ka reci Begej, a kroz cevi ovolikog profila može da protekne 4,5 m3/s tečnosti slične specifične težine kao voda, odnosno 389.000 kubnih metara tečnosti na dan. Izvesno je da tretman tih otpadnih tečnosti uopšte nije predviđen, ni sada ni u budućnosti, kroz najavljeni gradski prečistač – navodi se u saopštenju Građanskog preokreta.

Oni navode da se, za sada, kroz postavljene cevi i prokopane kanale ispuštaju otpadne vode s gradilišta “Linglonga”, a izvesno je da će tuda oticati celokupan tečni otpad kada počne proizvodnja autoguma, što će izazvati ekološku katastrofu.

– Grad Zrenjanin je nedavno najavio izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda, a taj posao poverio arapskoj firmi “Metito”. Ugovoreni kapacitet postrojenja je samo 25.000 kubnih metara vode na dan, iako je Studija izvodljivosti za upravljanje otpadnim vodama iz 2015. godine utvrdila da je za Zrenjanin potreban prečistač kapaciteta između 38.000 i 51.000 kubnih metara vode po suvom vremenu, a između 45.ooo i 58.000 kubnih metara vode po kišnom vremenu. Studija iz 2015. godine nije obuhvatila potrebe gigantskog postrojenja kakava je fabrika autoguma “Linglong” – rekli su u Građanskom preokretu.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300