Zaposleni u naftnim kompanijama žele da rade u industriji obnovljivih izvora

vetrenjace_vetropark
vetrenjace_vetropark_4

Industrija nafte i gasa rizikuje ogroman nedostatak radne snage jer više od polovine radnika u tom sektoru nastoji da pređe u industriju obnovljive energije.

Istraživanje koje su sproveli kao deo izveštaja firme za zapošljavanje Brunel i Oilandgasjobsearch.com pokazalo je da 43% radnika želi da potpuno napusti energetsku industriju u narednih pet godina.

Na pitanje u kojim sektorima će težiti mogućnostima zapošljavanja, 56% onih koji rade sa naftom i gasom reklo je da nastoji bavljenju obnovljivim izvorima energije, u poređenju sa 38,8% prošle godine.

Rojters prenosi da sada, dok se potražnja za energijom i cene snažno oporavljaju širom sveta, mnogim kompanijama je teško da se ponovo regrutuju. Kompanije za naftu i gas suočile su se sa sve većim pritiskom investitora, aktivista i vlada da se bore protiv klimatskih promena, što ih čini manje privlačnim za mlade profesionalce.

Mada BP, “Shell” i mnoge druge kompanije smanjuju potrošnju na naftu i gas, oni takođe nastoje da brzo razviju svoje poslovanje sa niskim ugljenikom i obnovljivim izvorima, često prekvalifikacijom osoblja.

– Veće plate koje nude sektori obnovljivih izvora i rudarstva čine uloge u tim oblastima privlačnijim, što dodatno povećava pritisak sa kojim se suočavaju regruteri u sektoru nafte i gasa – navodi se u izveštaju.

Istraživanje pokazuje da je 10% poslodavaca moralo da plati penzionerima da se vrate na nepopunjena radna mesta zbog nedostatka stručnog osoblja.

Izvor: Danas

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300