Zaposleni u naftnim kompanijama žele da rade u industriji obnovljivih izvora

vetrenjace_vetropark
vetrenjace_vetropark_4

Industrija nafte i gasa rizikuje ogroman nedostatak radne snage jer više od polovine radnika u tom sektoru nastoji da pređe u industriju obnovljive energije.

Istraživanje koje su sproveli kao deo izveštaja firme za zapošljavanje Brunel i Oilandgasjobsearch.com pokazalo je da 43% radnika želi da potpuno napusti energetsku industriju u narednih pet godina.

Na pitanje u kojim sektorima će težiti mogućnostima zapošljavanja, 56% onih koji rade sa naftom i gasom reklo je da nastoji bavljenju obnovljivim izvorima energije, u poređenju sa 38,8% prošle godine.

Rojters prenosi da sada, dok se potražnja za energijom i cene snažno oporavljaju širom sveta, mnogim kompanijama je teško da se ponovo regrutuju. Kompanije za naftu i gas suočile su se sa sve većim pritiskom investitora, aktivista i vlada da se bore protiv klimatskih promena, što ih čini manje privlačnim za mlade profesionalce.

Mada BP, “Shell” i mnoge druge kompanije smanjuju potrošnju na naftu i gas, oni takođe nastoje da brzo razviju svoje poslovanje sa niskim ugljenikom i obnovljivim izvorima, često prekvalifikacijom osoblja.

– Veće plate koje nude sektori obnovljivih izvora i rudarstva čine uloge u tim oblastima privlačnijim, što dodatno povećava pritisak sa kojim se suočavaju regruteri u sektoru nafte i gasa – navodi se u izveštaju.

Istraživanje pokazuje da je 10% poslodavaca moralo da plati penzionerima da se vrate na nepopunjena radna mesta zbog nedostatka stručnog osoblja.

Izvor: Danas

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje