Zagađenje od ugljen-dioksida ponovo na nivou koje je bilo pre pandemije korone

Zagađenje od ugljen-dioksida ponovo na nivou koje je bilo pre pandemije korone

Zagađenje od ugljen-dioksida dostiglo je nivo koji je imalo pre panedemije korona virusa, ostavljajući sve manje vremena za borbu protiv globalnog zagrevanja, upozorava se u danas objavljenoj studiji.

Pandemija koronavirusa je zatvorila veliki deo sveta i ekonomiju zavisnu od fosilnih goriva, što je izazvalo neverovatan pad ukupne emisije štetnih gasova od 5,4% u 2020. godini.

Međutim, tokom 2021. godine nivo štetnih gasova sa efektom staklene bašte je za 1% samo manji bio od apsolutnog maksimuma iz 2019, navodi se u izveštaju “Global carbon project”, u vreme održavanja konferencije o klimi COP26 u Glazgovu.

– Studija nas vraća u realnost u vezi sa onim u svetu došto se događa u svetu dok se u Glazgovu raspravlja o tome kako se boriti protiv klimatskih promena – rekla je jedna od autorka studije, klimatolog Korin Le Kere.

Iako predviđena emisija CO2 u 2021. treba da se zadrži na 4,4% i bude niža od ona koje je zabeležena 2019, naučnici upozoravaju da se sektor saobraćaja nije još oporavio od krize izazvane pandemijom.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama