Zagađenje od ugljen-dioksida ponovo na nivou koje je bilo pre pandemije korone

zagadjenost_vazduha
zagadjenost_vazduha

Zagađenje od ugljen-dioksida dostiglo je nivo koji je imalo pre panedemije korona virusa, ostavljajući sve manje vremena za borbu protiv globalnog zagrevanja, upozorava se u danas objavljenoj studiji.

Pandemija koronavirusa je zatvorila veliki deo sveta i ekonomiju zavisnu od fosilnih goriva, što je izazvalo neverovatan pad ukupne emisije štetnih gasova od 5,4% u 2020. godini.

Međutim, tokom 2021. godine nivo štetnih gasova sa efektom staklene bašte je za 1% samo manji bio od apsolutnog maksimuma iz 2019, navodi se u izveštaju “Global carbon project”, u vreme održavanja konferencije o klimi COP26 u Glazgovu.

– Studija nas vraća u realnost u vezi sa onim u svetu došto se događa u svetu dok se u Glazgovu raspravlja o tome kako se boriti protiv klimatskih promena – rekla je jedna od autorka studije, klimatolog Korin Le Kere.

Iako predviđena emisija CO2 u 2021. treba da se zadrži na 4,4% i bude niža od ona koje je zabeležena 2019, naučnici upozoravaju da se sektor saobraćaja nije još oporavio od krize izazvane pandemijom.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300