Vujović u Bogatiću: Na mestu divlje deponije biće zelena površina

Vujovic obilazi divlju deponiju u Bogaticu
vujovic_deponija_bogatic

Foto: ekologija.gov.rs

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je 10, decembra u Bogatiću početak radova na sanaciji deponije u naselju Sovljak, na kojoj se 30 godina nepravilno odlagao otpad, a koja će biti i sanirana i rekultivisana uz podršku Ministarstva.

Vujović je istakla da se prvo radi sanacija deponija na koje su građani ukazivali kao na goruće probleme, a jedna od takvih je i deponija u Sovljaku, saopštilo je Ministarstvo.

– Ova deponija je veliki ekološki problem u ovom delu Bogatića i danas smo započeli sanaciju. Problem je što se ovakva smetlišta uglavnom nalaze u naseljenim mestima i smetaju građanima. U blizini ove deponije nalazi se više od sto kuća, a na svega nekoliko metara voćnjaci i proizvodnja zdrave hrane. Danas sam čula od meštana da zbog neprijatnih mirisa, posebno u letnjim mesecima, ne mogu da otvore prozor. Ta slika mora da se menja i na tome intenzivno i radimo. Neophodno je da sve radimo po najvišim svetskim standardima, a ovde u Sovljaku, gde je otpad nepravilno odlagan decenijama, po završetku projekta biće ozelenjena i pošumljena površina. Plan nam je da zatvorimo još jednu deponiju u ovoj opštini – rekla je Vujović, koja je početak radova obišla sa predsednikom opštine Milanom Damnjanovićem.

Ministarka je istakla da su u ovoj godini potrošena značajna sredstava za projekte zaštite životne sredine, što jeste cilj države. Vujović je istakla da država rešava problem upravljanja otpadom za čitav kraj.

– Izgradnjom regionalnog i reciklažnog centra u Valjevu, koja počinje naredne godine, biće rešen problem odlaganja otpada za ceo okrug. Valjevo je jedan od osam centara koje gradimo u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Francuskom agencijom za razvoj – rekla je Vujović.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300