Vujović u Bogatiću: Na mestu divlje deponije biće zelena površina

Vujovic obilazi divlju deponiju u Bogaticu
Vujović u Bogatiću: Na mestu divlje deponije biće zelena površina

Foto: ekologija.gov.rs

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je 10, decembra u Bogatiću početak radova na sanaciji deponije u naselju Sovljak, na kojoj se 30 godina nepravilno odlagao otpad, a koja će biti i sanirana i rekultivisana uz podršku Ministarstva.

Vujović je istakla da se prvo radi sanacija deponija na koje su građani ukazivali kao na goruće probleme, a jedna od takvih je i deponija u Sovljaku, saopštilo je Ministarstvo.

– Ova deponija je veliki ekološki problem u ovom delu Bogatića i danas smo započeli sanaciju. Problem je što se ovakva smetlišta uglavnom nalaze u naseljenim mestima i smetaju građanima. U blizini ove deponije nalazi se više od sto kuća, a na svega nekoliko metara voćnjaci i proizvodnja zdrave hrane. Danas sam čula od meštana da zbog neprijatnih mirisa, posebno u letnjim mesecima, ne mogu da otvore prozor. Ta slika mora da se menja i na tome intenzivno i radimo. Neophodno je da sve radimo po najvišim svetskim standardima, a ovde u Sovljaku, gde je otpad nepravilno odlagan decenijama, po završetku projekta biće ozelenjena i pošumljena površina. Plan nam je da zatvorimo još jednu deponiju u ovoj opštini – rekla je Vujović, koja je početak radova obišla sa predsednikom opštine Milanom Damnjanovićem.

Ministarka je istakla da su u ovoj godini potrošena značajna sredstava za projekte zaštite životne sredine, što jeste cilj države. Vujović je istakla da država rešava problem upravljanja otpadom za čitav kraj.

– Izgradnjom regionalnog i reciklažnog centra u Valjevu, koja počinje naredne godine, biće rešen problem odlaganja otpada za ceo okrug. Valjevo je jedan od osam centara koje gradimo u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Francuskom agencijom za razvoj – rekla je Vujović.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama