Upotreba struganog asfalta od velikog značaja za gradnju puteva

Seoski put
seoski_put_17072021

Srbiji je neophodna uredba o korišćenju struganog asfalta kako bi otpad postao resurs, što bi doprinelo razvoju infrastrukture, ali i štednji novca i očuvanju životne sredine, ocenio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović. On je, posle sastanka sa predstavnicima putne privrede u Privrednoj komori Srbije, rekao da je privreda spremna za donošenje takve uredbe.

– Pitanja zaštite životne sredine i cirkularne ekonomije, bez obzira na sve druge intenzivne poslove, u fokusu su ministarstva i Vlade Srbije – poručio je Momirović i dodao da je tema regulisanja ponovne upotrebe struganog asfalta neodvojivo vezana za priključivanje EU.

Konsultant na projektu donošenja uredbe Miodrag Grujić ukazao je da u Srbiji ima 1,7 miliona tona struganog asfalta, pri čemu je u njemu 1,5 miliona tona prirodnog agregata.

– Koristimo novi materijal iz prirode a imamo 1,5 tona struganog materijala po njivama, šumama i oranicama koji bismo kroz reciklažu mogli da upotrebimo – objasnio je on i dodao da u Srbiji postoje deponije i sa više od 100.000 tona struganog asfalta.

Direktor Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije Siniša Mitrović istakao je da je donošenje uredbe važno za realizaciju agende za Zapadni Balkan i otvaranje Klastera 4 – životna sredina i energetika.

On je rekao da će ova uredba podići investicioni potencijal od približno 100 miliona evra investicija u putarskim preduzećima, što bi podiglo potencijal novog tržišta sekundarnih materijala.

– Štedećemo naše kamenolome i šljunak iz reka, a kroz cirkularnu ekonomiju ponovo ćemo upotrebljavati materijal – predočio je Mitrović i naglasio da je to posebno važno u odgovoru na klimatske promene, ali i kao odgovor na rast cena materijala i energenata.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje