UNDP: Izabrane najbolje inovacije za efikasno upravljanje biootpadom

inovacije biootpad undp
inovacije biootpad undp

Uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), i Ministarstvo zaštite životne sredine danas su na Međunarodnom sajmu zaštite životne sredine i prirodnih resursa dodelili priznanja najuspešnijim inovatorima, koji su u praksi sproveli rešenja za sprečavanje nastanka, kao i za ponovnu upotrebu biorazgradivog otpada. Priznanja je dobilo 7 timova inovatora iz javnog, privatnog i civilnog sektora, saopštio je UNDP.

Inovacije za bolje upravljanje otpadom od hrane, kao i zelenim otpadom iz parkova i bašta, doprineće smanjenju zagađenja životne sredine, kao i emisija GHG u Srbiji od oko 40.000 tona ugljen-dioksida, što je količina koju apsorbuje 11.000 stabala drveća. Takođe, ova rešenja će podstaći razvoj cirkularne ekonomije i otvaranje novih radnih mesta u Srbiji.

Događaj su zvanično otvorili prva sekretarka Ambasade Švedske u Srbiji Ida Rojtersvard i vođa tima za životnu sredinu i klimatske promene u UNDP-u Miroslav Tadić.

– U okviru poziva „Izazov za upravljanje biootpadom˝ bili smo u prilici da podržimo brojne pionire u Srbiji – opštine, organizacije i preduzeća koji će drugima pružiti sjajan primer. Cilj nam je da upravljanje bio-otpadom bude u fokusu kada je u pitanju upravljanje otpadom uopšte, ali i kao deo odgovora na energetske i klimatske izazove, i uspostavljanje cirkularne ekonomije – istakla je Ida Rojtersvard, prva sekretarka Ambasade Švedske.

Ona je napomenula da je Švedska aktivan partner zajedno sa Vladom Srbije, EU, EIB-om, Vladom Švajcarske i ostalim razvojnim partnerima koji podstiču sprovođenje Zelene agende u Srbiji, kako bi se ojačala reforma klimatskih politika i povećalo aktivno učešće preduzeća, opština i građana u zelenoj tranziciji.

– Ove inovacije nam pokazuju kako možemo da smanjimo količinu otpada boljim planiranjem nabavke ili razdvajanjem otpada koji može da se reciklira, kako biorazgradivi otpad može ponovo da se upotrebi za nastanak novih proizvoda poput sapuna i ulja, ali i za dobijanje komposta za đubrivo ili peleta i briketa za proizvodnju energije. Rešenja čiju smo primenu podržali takođe pomažu ekonomsko osnaživanje žena u seoskim sredinama, kao i edukaciju mladih generacija o značaju razdvajanja otpada – istakao je Miroslav Tadić, vođa tima za životnu sredinu i klimatske promene u UNDP Srbija.

Priznanja za Lidere u inovacijama za efikasnije upravljanje biootpadom dodeljena su javno komunalnim preduzećima „Higijena Pančevo“, „Topola“ i „Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko Užice“, preduzećima Mlekara „Petrov“ iz Velikog Središta kod Vršca, „Agrose“ iz Mladenovca, „Hyperether” iz Novog Sada, kao i organizaciji civilnog društva „Bioidea“ iz Beograda.

Ukupna vrednost sredstava koja su u realizaciju inovativnih rešenja uložili nagrađeni timovi i sufinansiranja koje je obezbedila Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) iznosi oko 500.000 dolara. O značaju njihovog sprovođenja govori i podatak da u Srbiji čak 250.000 tona hrane godišnje završi na deponijama, a samo 1% tog otpada se sakuplja i prerađuje.

Sve nagrađene inovacije realizovane su u okviru dvogodišnjeg projekta „Izazov za upravljanje biootpadom“, koji je, u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sproveo UNDP, uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300