U Nišu se smanjuje broj divljih deponija otvaranjem reciklažnih dvorišta u urbanim delovima grada

reciklazno dvoriste_nis
reciklazno dvoriste_nis_3

Javno komunalno preduzeća “Mediana” u Nišu pokušava da smanji broj divljih deponija otvaranjem reciklažnih dvorišta u urbanim delovima grada, dok je prevencija u ruralnom delu uvođenje sela u sistem za odvoženje smeća, izjavio je direktor tog preduzeća Ivan Mihajlović, prenosi Beta.

“Mediana” je u toku prošle godine uklonila oko 11.000 metara kubnih otpada sa divljih deponija na području Niša.

– Poražavajuće je što se divlje deponije na nekim lokacijama ponovo javljaju iz godine u godinu, a nesavesni građani osim toga pronalaze stalno nove i nove lokacije. Neki od njih otpad bacaju u reke i to dodatno otežava čišćenje – izjavio je Mihajlović na sednici Veća grada Niša.

On je kazao da se količine otpada na divljim deponijama ne smanjuju, a “Mediana” ih čisti po osnovu tri programa – redovnog, gradskog i republičkog.

– Moramo da poradimo mnogo više na svesti građana o značaju očuvanja životne sredine. Otvorićemo i reciklažno dvorište na Stočnom trgu, jer ova dva koja imamo daju dobre rezultate – rekao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, u reciklažno dvorište u naselju Crvena zvezda nedeljno otpad donese 250 do 290 ljudi, a u reciklažno dvorište u opštini Medijana od 130 do 160.

Mihajlović je najavio postavljanje novih podzemnih i nadzemnih kontejnera u svim delovima grada i uvođenje u sistem odvoženja smeća još jedina četiri preostala sela na području Niša.

Predstavnica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Ivana Knežević Spasojević navela je da su, četvrtu godinu zaredom, Nišu odobrena sredstva za čišćenje divljih deponija iz budžeta Ministarstva zaštite životne sredine.

– Za realizaciju projekta “Zeleno i čisto” biće utrošeno ukupno sedam i po miliona dinara, s tim što će Ministarstvo obezbediti šest miliona dinara, a grad milion i po. Ovim parama biće očišćene četiri divlje deponije – kazala je Knežević Spasojević.

Dodala je da se deponije koje će biti očišćene nalaze na području niških opština Crveni krst i Palilula.

***

Niš dobio mesta za odlaganje EE otpada, ambalaže, tekstila, šuta – Reciklažna dvorišta smanjuju divlje deponije i povećavaju reciklažu – SRDA

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300