SZO: Širi se epidemija majmunskih boginja

medicina_doktor
SZO: Širi se epidemija majmunskih boginja

Foto: pixabay

Svet se suočava sa “strašnim” izazovima, uključujući kovid, rat u Ukrajini i majmunske boginje, upozorio je šef Svetske zdravstvene organizacije, prenosi BBC.

Tedros Adanom Gebrejesus je govorio u Ženevi, gde su stručnjaci zdravstvene agencije UN razgovarali o izbijanju majmunskih boginja u 15 zemalja van Afrike.

Više od 80 slučajeva je potvrđeno u Evropi, SAD, Кanadi, Australiji i Izraelu.

SZO navodi da je rizik za širu javnost nizak.

Majmunske boginje – virus koji je najčešći u udaljenim delovima centralne i zapadne Afrike – ne širi se lako među ljudima i bolest je obično blaga.

Većina ljudi koji se zaraze virusom oporavi se u roku od nekoliko nedelja, prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Ujedinjenog Кraljevstva.

Epidemija je iznenadila naučnike, a zdravstveni zvaničnici Velike Britanije izdali su nove savete, rekavši da visokorizični kontakti sa obolelima treba da se samoizoluju na tri nedelje. Belgija je postala prva zemlja koja je u petak objavila tronedeljni karantin za zaražene osobe.

Očekuje se da će u Velikoj Britaniji biti objavljeno još potvrđenih slučajeva, prenosi Gardijan.

– Dok ovde govorimo, naše kolege širom sveta reaguju na izbijanje ebole u ​​Demokratskoj Republici Кongo, majmunske boginje i hepatitis nepoznatog uzroka i složene humanitarne krize u Avganistanu, Etiopiji, Somaliji, Južnom Sudanu, Sirijskoj Arapskoj Republici, Ukrajini i Jemenu… Suočavamo se sa strašnom konvergencijom bolesti, suše, gladi i rata, podstaknutih klimatskim promenama, nejednakosti i geopolitičkim rivalstvom –  dodao je šef SZO.

SZO je ranije saopštila da se istražuje niz drugih slučajeva za koje se sumnja da su majmunske boginje – bez navođenja zemalja koje su uključene – i upozorila da će verovatno biti potvrđeno još više infekcija.

Nakon što je epidemija prvi put identifikovana u Velikoj Britaniji, virus je počeo da se otkriva širom Evrope – a agencije za javno zdravlje u Španiji, Portugalu, Nemačkoj, Belgiji, Francuskoj, Holandiji, Italiji i Švedskoj su potvrdile sve slučajeve.

Novi slučajevi potvrđeni su u Austriji i Švajcarskoj u nedelju.

Iako ne postoji specifična vakcina protiv majmunskih boginja, nekoliko zemalja je saopštilo da ima vakcine protiv malih boginja, koje su oko 85 odsto efikasne u prevenciji infekcije jer su ova dva virusa prilično slična.

Šta su majmunske boginje?

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama