SZO: Širi se epidemija majmunskih boginja

medicina_doktor
medicina_doktor

Foto: pixabay

Svet se suočava sa “strašnim” izazovima, uključujući kovid, rat u Ukrajini i majmunske boginje, upozorio je šef Svetske zdravstvene organizacije, prenosi BBC.

Tedros Adanom Gebrejesus je govorio u Ženevi, gde su stručnjaci zdravstvene agencije UN razgovarali o izbijanju majmunskih boginja u 15 zemalja van Afrike.

Više od 80 slučajeva je potvrđeno u Evropi, SAD, Кanadi, Australiji i Izraelu.

SZO navodi da je rizik za širu javnost nizak.

Majmunske boginje – virus koji je najčešći u udaljenim delovima centralne i zapadne Afrike – ne širi se lako među ljudima i bolest je obično blaga.

Većina ljudi koji se zaraze virusom oporavi se u roku od nekoliko nedelja, prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Ujedinjenog Кraljevstva.

Epidemija je iznenadila naučnike, a zdravstveni zvaničnici Velike Britanije izdali su nove savete, rekavši da visokorizični kontakti sa obolelima treba da se samoizoluju na tri nedelje. Belgija je postala prva zemlja koja je u petak objavila tronedeljni karantin za zaražene osobe.

Očekuje se da će u Velikoj Britaniji biti objavljeno još potvrđenih slučajeva, prenosi Gardijan.

– Dok ovde govorimo, naše kolege širom sveta reaguju na izbijanje ebole u ​​Demokratskoj Republici Кongo, majmunske boginje i hepatitis nepoznatog uzroka i složene humanitarne krize u Avganistanu, Etiopiji, Somaliji, Južnom Sudanu, Sirijskoj Arapskoj Republici, Ukrajini i Jemenu… Suočavamo se sa strašnom konvergencijom bolesti, suše, gladi i rata, podstaknutih klimatskim promenama, nejednakosti i geopolitičkim rivalstvom –  dodao je šef SZO.

SZO je ranije saopštila da se istražuje niz drugih slučajeva za koje se sumnja da su majmunske boginje – bez navođenja zemalja koje su uključene – i upozorila da će verovatno biti potvrđeno još više infekcija.

Nakon što je epidemija prvi put identifikovana u Velikoj Britaniji, virus je počeo da se otkriva širom Evrope – a agencije za javno zdravlje u Španiji, Portugalu, Nemačkoj, Belgiji, Francuskoj, Holandiji, Italiji i Švedskoj su potvrdile sve slučajeve.

Novi slučajevi potvrđeni su u Austriji i Švajcarskoj u nedelju.

Iako ne postoji specifična vakcina protiv majmunskih boginja, nekoliko zemalja je saopštilo da ima vakcine protiv malih boginja, koje su oko 85 odsto efikasne u prevenciji infekcije jer su ova dva virusa prilično slična.

Šta su majmunske boginje?

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300