SZO: Klimatske promene podstiču koleru širom sveta

laboratorija_medicina
laboratorija_medicina

Foto: pixabay

Klimatske promene dovele su do značajno većih i smrtonosnijih epidemija kolere prijavljenih u oko 30 zemalja u 2022. godini, objavila je Svetska zdravstvena organizacija.

SZO je naveo da prati epidemije kolere u 30 zemalja Afrike, kao i porast na Haitiju.

Istraživači su procenili da svake godine u svetu ima od 1,3 do četiri miliona slučajeva kolere i od 21.000 do 143.000 smrtnih slučajeva od kolere, prema podacima SZO.

– Situacija je prilično bez presedana, jer ne samo da beležimo više epidemija, već su ove epidemije veće i smrtonosnije od onih koje smo videli proteklih godina – rekao je Filip Barboza, koji vodi tim SZO za koleru i epidemijske dijareje, prenosi Anadolija.

Lekari bez granica saopštili su da je ove godine došlo do pojave kolere u izbegličkim kampovima u Libanu, Somaliji i Nigeriji.

Kolera je akutna infekcija koju uzrokuje Vibrio cholerae i koja zahvata celo tanko crevo, a karakteriše je profuzni vodenasti proliv, povraćanje, grčevi u mišićima, dehidracija, oligurija i kolaps.

Kolera zahvata oko tri do pet miliona ljudi širom sveta i odgovorna je za između 28.800 – 130.000 smrtnih slučajeva godišnje.

– Ono što je opet vrlo novo od početka godine i kraja prošle godine je vrlo vidljiv uticaj klimatskih promena – rekao je Barboza.

Kako je kazao, većina ovih većih epidemija i činjenica da se one istovremeno javljaju, što situaciju čini mnogo složenijom, direktan je uticaj povećanja nepovoljnih klimatskih problema.

Na primer, rekao je Barboza, značajne poplave, monsuni bez presedana i niz ciklona i dalje su podstaknuti klimatskim promenama na Rogu Afrike, Sahelu i drugim delovima sveta.

– I nažalost, stvari se neće brzo promeniti – rekao je Barboza.

Zvaničnik SZO je rekao da je kolera očigledno bolest siromaštva i ranjivosti.

– To je najkrhkiji deo stanovništva u bilo kojoj zemlji koji je najugroženiji i to iz jednostavnog razloga: to je samo zato što nemaju pristup sigurnoj vodi i osnovnim sanitarnim uslovima – dodao je Barboza.

Lečenje kolere uključuje oralnu rehidraciju za većinu pacijenata i intravensku rehidraciju za teže slučajeve.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300