Svaki građanin Srbije može postati kupac-proizvođač solarne energije

solarni_paneli
solarni_paneli

Foto: Pixabay/PhotoMIX-Company

Trend proizvodnje električne energije za sopstvene potrebe uz ustupanje, to jest prodaju proizvedenog viška sve je prisutniji u svetu. Broj takozvanih kupaca-proizvođača (prozjumera), koji proizvode električnu energiju za sopstvenu potrošnju, a višak komercijalno ustupaju na korišćenje drugima, u Nemačkoj je od februara 2019. do januara 2020. porastao za skoro 100.000.

Očekuje se da će na primenu i razvoj pristupa kupac-proizvođač iz solarne energije u Srbiji u narednom periodu znatno uticati sporazum o sprovođenju projekta “Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji”.

Vrednost ovog projekta je 1,5 miliona evra, a sporazum o njegovom sprovođenju potpisali su ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i predstavnici Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ.

Tom prilikom ministarka Mihajlović istakla je da veruje da će uskoro u gradovima u Srbiji videti rezultate potpisanog sporazuma i da je njeno Ministarstvo u tom smislu svim građanima koji žele da postanu kupci-proizvođači električne energije otvorilo mogućnost da za postavljanje solarnih panela dobiju subvencije od 50 procenata.

promocija OIE GIZ

Donošenjem Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije u aprilu 2021. godine i Uredbe o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača i snabdevača u avgustu 2021.godine, Ministarstvo je obezbedilo i zakonske osnove za pretvaranje kupca električne energije u kupce-proizvođače.

– Energetski sektor u Srbiji, u kome preovlađuje proizvodnja električne i toplotne energije iz fosilnih goriva, doprinosi emisiji gasova sa efektom staklene bašte sa skoro 80%. To stvara veliko zagađenje vazduha što izaziva ozbiljne zdravstvene probleme za stanovništvo. Takođe, cene električne energije su nestabilne i sklone rastu, a proizvodnja toplotne energije iz fosilnih goriva pretežno zavisi od uvoza. Razvoj proizvodnje energije iz obnovljivih izvora je zato u interesu održivog ekonomskog razvoja Republike Srbije, ali i svakog građanina. Za one građane koji se odluče da postanu takozvani kupci-proizvođači, benefiti su i veći, jer ne samo da doprinose zaštiti životne sredine i ne zavise od tržišta električne energije, već ostvaruju uštedu i prihod – kaže Til Barmajer iz GIZ-a, vođa projekta “Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji”.

U saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, do kraja 2023. godine, ovaj projekat sprovešće niz aktivnosti na poboljšanju zakonodavnog, institucionalnog i tehničkog okvira za veću upotrebu održivih energetskih tehnologija u Srbiji. U fokusu ovih aktivnosti biće razvoj pristupa kupac-proizvođač u proizvodnji električne energije iz solarnih izvora.

Kroz tri pilot projekta, u saradnji sa nacionalnim i lokalnim insititucijama, biće ispitana tehnička i finansijska izvodljivost postavljanja solarnih fotonaponskih panela na krovovima objekata sa ciljem da se kroz sticanje iskustava na terenu razviju standardizovani modeli. Da bi se osigurali kapaciteti za razvoj proizvodnje solarne energije u Srbiji kroz pristup kupac-proizvođač, u okviru projekta će biti sprovedeni i programi obuke za energetske menadžere u lokalnim samoupravama, instalatere solarnih fotonaponskih sistema i učenike srednjih škola i studente.

Sporazum Vlade Srbije i GIZ-a o sprovođenju ovog projekta u skladu je sa dogovorom o posebnom klimatskom partnerstvu vlada Srbije i Nemačke. Kroz ovo partnerstvo Nemačka će još značajnije nego do sada podržati Srbiju u formulisanju i sprovođenju klimatske politike sa fokusom na “zelene teme” u skladu sa Pariskim klimatskim sporazumom i Agendom 2030.

Rezultati projekta “Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji”, čiji se nastavak očekuje i nakon 2023. godine, doprineće i postizanju ciljeva Zelene agende za Zapadni Balkan Evropske unije i podsticanju procesa pristupanja Srbije EU.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300