Stara deponija postaje zelena površina – U Vinči termički tretman 340.000 t komunalnog otpada godišnje

deponija vinca
deponija vinca

Foto: bcenergy.rs

Uređenje stare deponije u Vinči počinje čim se vreme stabilizuje. Na ovaj korak se čekalo od jesenas, jer je bilo potrebno uraditi skoro potpuno novi projekat sanacije i rekultivacije starog smetlišta. Procenjeno je i da se na ovoj deponiji nalazi više od 14.000.000 kubnih metara smeća koji je četiri decenije odlagan na 42 hektara. Zbog toga će se izmeštati određene količine kako bi se stabilizovala deponija. Kada je reč o novom kompleksu, posebno o novoj elektrani, i tu radovi ulaze u završnu fazu. Možda će u izgradnji doći do pomeranja rokova, jer je firma koja je gradila elektranu otišla u stečaj. Ali je sva potrebna oprema isporučena, a posao izgradnje je preuzela “Beo čista energija”.

– Stara deponija je zatvorena za prijem komunalnog otpada u avgustu prošle godine i od tada su urađeni razni istražni radovi na osnovu kojih su odrađene tehničke mere stabilizacije klizišta na velikom delu tela deponije. Posle prvih analiza pokazalo se da se u deponiji nalazi ogromna količina akumuliranih procednih voda koje uzrokuju nestabilnost i klizanje, ali i da postoji veliki broj zona na različitim dubinama u kojima tinja vatra. Kompleksni radovi na sanaciji i rekultivaciji stare deponije obuhvatiće potpuno preoblikovanje tela deponije, uključujući premeštanje više od 1,5 miliona kubika otpada zbog izgradnje stabilizacionih kosina oko čitave postojeće deponije – navode iz “Beo čiste”.

Stabilizacija i remedijacija deponije će, kako naglašavaju, doprineti da se negativan uticaj isticanja deponijskog gasa u atmosferu na životnu sredinu svede na najmanju moguću meru, dok će se posle sanacije tinjajućih požara i prečišćavanja procedne vode i ovi izvori zagađenja otkloniti.

Svrha rekultivacije je zaštita životne sredine i uklapanje u okolni predeo. Zbog toga će oko deponije biti posađen 20 metara širok zeleni pojas dužine šest kilometara, pa će doskoro druga najveća nesanitarna deponija u Evropi postati zelena površina.

Nova sanitarna deponija koja je počela sa radom 2. avgusta 2021. godine popunjava se i u toku je užurbana realizacija radova na izgradnji druge faze sanitarne i deponije za odlaganje čvrstih ostataka od sagorevanja otpada kada elektrana krene sa radom.

– Radovi na elektrani, gde će se termički tretirati 340.000 tona komunalnog otpada godišnje ulaze u završnu fazu. Sva oprema elektrane je isporučena i montirana, u toku je realizacija preostalih građevinskih i instalaterskih radova i pripreme za testiranje i puštanje u rad. Mi smo, nažalost, od početka godine morali da rešavamo složenu situaciju koja je nastala usled bankrotstva francuske firme CNIM koja je bila glavni izvođač radova na elektrani. Zahvaljujući brzoj reakciji menadžmenta, uspeli smo da rešimo mnoge probleme i preuzeli smo izgradnju elektrane na otpad ‒ objašnjavaju u “Beo čistoj”.

Ali u veoma izmenjenim uslovima, sa novim rukovodstvom projekta, nastavlja se sa izgradnjom elektrane i uskoro se planira sprovođenje izuzetno kompleksnih testiranja i puštanje u rad 76 tehnoloških sistema.

– Uz sve nepovoljne okolnosti nastale usled stečaja francuske firme, mi sa svojim podizvođačima radimo najbolje da bi započeo termički tretman otpada, kako je planirano – po 43,6 tone po času, odnosno 340.000 tona godišnje. Na taj način bi se proizvodilo 30 megavata električne i 56 megavata toplotne, čiste energije umesto sve skupljih fosilnih goriva – napominju u “Beo čistoj”.

Postrojenje za tretman procednih voda

U finalnoj fazi testiranja i puštanja u rad je i postrojenje za tretman procednih voda. Kada se konačno obezbedi stalno i stabilno napajanje strujom, procedne vode iz svih delova kompleksa će se sistemom za odvođenje sakupljati i usmeravati ka bazenima koji imaju vodonepropusnu oblogu. Odatle će se dovoditi do postrojenja za tretman primenom postupka obrnute osmoze. Procenjeno je da će se godišnje ovde prečišćavati 90 miliona litara procednih voda i da će se ubuduće ta čista voda ulivati u Ošljanski potok, a potom dalje u Dunav.

Čeka se napajanje velike trafo-stanice

Da bi sve u novom kompleksu Vinča funkcionisalo potrebna je i struja. Za sada su završeni trafo-stanica 35/10 kilovolti dva puta osam MVA i priključen nadzemno-podzemni vod od 35 kilovolti. Elektrodistribucija Srbije uradila je interni tehnički prijem. Čeka se samo da počne njeno napajanje. Iz ove trafostanice je planirano napajanje svih potrošača na deponiji preko potpuno nove elektroenergetske infrastrukture koja je izgrađena u sklopu Ugovora o javno privatnom partnerstvu.

Izvor: Politika

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300