Srpska fabrika stakla dobija 7 miliona EUR od države, zapošljava 200 radnika

staklo_ambalaza_tegle
staklo_ambalaza_tegle

Foto: pixabay

Srpska fabrika stakla d.o.o. Paraćin (SFS) dobija subvenciju od oko 7 miliona EUR za rekonstrukciju, izgradnju i nabavku opreme za proizvodnju. Ova sredstva fabrika će dobiti pod uslovom da zaposli najmanje 200 ljudi na neodređeno vreme.

Srpska fabrika stakla je osnovana 23. oktobra 1946. godine i u vlasništvu je kompanije “Vaider Group AG”, a bavi se proizvodnjom staklene ambalaže. U podnošenju trenutka prijave za dodelu subvencija, fabrika je navela da nije imala zaposlene.

Ugovorom koji je potpisan sa Ministarstvom privrede Srbije 12. decembra 2023. godine fabrika se obavezala da će zaposliti najmanje 200 novih radnika na neodređeno vreme do kraja 2023. godine i da će uložiti u materijalna i nematerijalna sredstva u vrednosti od najamnje 44,4 miliona EUR do kraja 2024. godine.

Zarade zaposlenih u dvogodišnjem periodu iznosiće ukupno 4,3 miliona EUR, a one, standardno, moraju biti barem 20% veće od minimalca.

Takođe, fabrika je u obavezi da broj zaposlenih ne smanjuje u periodu od pet godina do završetka projekta.

Srpska fabrika stakla se obavezala da će do kraja 2024. godine realizovati investicioni projekat, kao i da će “biti isključivi korisnik imovine stečene investicionim projektom”.

Sredstva za subvencije biće isplaćena u dve tranše u dinarskoj protivvrednosti prema srednjem kursu Narodne banke Srbije.

Prva tranša, kako se navodi u dokumentu, biće isplaćena ove godine u iznosu od 6.484.944 EUR nakon dokaza da je fabrika ispunila obavezu ulaganja 37,9 miliona EUR i zaposlila 200 novih radnika na neodređeno.

Druga tranša će biti isplaćena naredne godne u iznosu od 514.455 EUR po dostavljanu dokaza da je ispunjena obaveza ulaganja od 6,5 milona EUR i da broj radnika na neodređeno nije smanjen.

Zahtev za isplatu tranše fabrika treba da podnese čim ispuni ugovorene uslove a najkasnije do 30. septembra 2024. godine.

Konsolidovana dobit (dobit svih firmi u sklopu preduzeća) Srpske fabrike stakla u 2022. godini iznosila je 113,4 miliona EUR, a broj zaposlenih radnika u okviru grupacije bio je 600. Grupacija u okviru koje posluje Srpska fabrika stakla poseduje pogone u Sloveniji, a glavna tržišta su uglavnom zemlje EU.

Fabrika je 18. septembra 2020. godine otišla u stečaj, pa je iz stečaja prešla u aktivan status 21. novembra 2022. godine.

Sredinom 2023. godine je fabrika prešla iz akcionarskog društva u društvo sa organičenom odgovornošću.

Krajem marta 2023. godine dogodila se havarija u SFS-u kada se unutrašnji zid u staklarskoj peći delimično srušio zbog čega je peć u kontrolisanom postupku pražnjena. U nesreći nije došlo do povreda radnika niti izlivanja staklene mase.

Sredinom januara ove godine SFS-u je uplaćen dodatni novčani kapital od preko 703 miliona dinara, od strane “Vaider Group” koja je i njen vlasnik.

Izvor: novaekonomija.rs

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300