Severna Makedonija ima uslove da postane regionalni lider u energetskoj tranziciji

vetropark
vetropark

Energetski sektor Severne Makedonije ima potencijal za najmanje 11 gigavata solarne energije i 0,35 gigavata energije vetra, što bi stvorilo uslove da zemlja postane lider u dekarbonizaciji u regionu, prenosi Beta.

Tim stručnjaka iz Makedonske akademije nauka i umetnosti, međunarodne organizacije za zaštitu prirode “The Nature Conservancy” i nevladine organizacije “Eko-svest” napravili su mapu održivih lokacija, prevenstveno na zapuštenom (brownfields) i neiskorišćenom zemljištu, pogodnih za širenje obnovljivih izvora energije u Severnoj Makedoniji, u cilju brže energetske tranzicije.

U njihovoj studiji identifikovano je duplo više zemljišta potrebnog za zadovoljavanje potražnje za električnom energijom u zemlji bez nepotrebnog uticaja na prirodu i zajednice.

– Ako bi investicije bile usmerene na solarne i vetroelektrane na ovim određenim lokacijama i ako bi polovina njih bila razvijena, ovi projekti bi mogli da generišu 7,7 teravat-časova električne energije godišnje – saopštila je NVO “Eko-svest”.

U studiji su identifikovane lokacije koje nisu u područjima od značaja za biodiverzitet ili životnu sredinu i koje ne ugrožavaju dobrobit lokalnih zajednica.

U pitanju su pre svega rudnici i degradirano zemljište, lokacije na kojima se izbegava negativan uticaj na prirodu i kojima se obezbeđuju mogućnosti za zapošljavanje, što je posebno važno za pravednu tranziciju u bivšim rudarskim zajednicama.

Primer takvog pristupa je solarni park Oslomej, izgrađen na napuštenom ugljenokopu, a koji će po završetku imati instalisani kapacitet od 120 megavata.

Aleksandar Dedinec iz Makedonske akademije nauke i umetnosti izjavio je da donosioci odluka, investitori i projektanti mogu da koriste rezultate i mape studije da smanje rizike, predvide izazove i osiguraju da njihovi projekti budu u skladu sa potrebama životne sredine i lokalnih zajednica.

Severna Makedonija se obavezala da prestane da koristi ugalj do 2027, dok joj je prema Nacionalnom energetskom i klimatskom planu cilj da poveća udeo obnovljivih izvora energije u ukupnoj energetskoj potrošnji na 38% do 2030, prenosi Beta.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300