Recikliranje limenki od aluminijuma dostiglo je rekordan nivo

Ambalazni otpad limenke
limenke_ambalazni_otpad

Ukupna stopa recikliranja aluminijumskih limenki za piće, u okviru Evropske unije, Velike Britanije, Švajcarske, Norveške i Islanda, u 2020. godini iznosi 73% (72,8%), nakon uvođenja nove zakonske regulative EU koja efikasnije i preciznije kontroliše količinu reciklirane ambalaže, pokazuje najnoviji izveštaj za 2020. godinu Metal Packaging Europe and European Aluminium.

Zabeležen je pad od 3% u odnosu na 2019. i rast od 9% potrošenih limenki. Ukupan iznos recikliranog aluminijuma iz limenki dostigao je rekordni nivo od 510.000 tona, što je povećanje veće od 20.000 tona u odnosu na prethodnu godinu.

Emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) smanjena je za 4,2 miliona tona CO2 što je ekvivalentno količini emisija GHG proizvodi evropski grad od skoro pola miliona stanovnika poput Tuluza ili Gdanjska.

Većina članica EU izveštava od sada u skladu sa novom regulativom koja u obzir uzima podatke prilikom ulaska u reciklažni objekat, a ne podatke o sakupljanoj ambalaži što se ranije računalo. Ovo je rezultiralo padom recikliranog ambalažnog materijali, ali je pokazalo precizniju sliku o stvarnoj količini reciklirane ambalaže.

– U potpunosti podržavamo nova pravila EU o izveštavanju o reciklaži, jer ona mere “stvarno” recikliranje i sa zadovoljstvom primećujemo da je ovo rezultiralo malim i verovatno privremenim padom stope recikliranja aluminijumskih limenki. Aluminijumska limenka za piće već ispunjava najviše performanse recikliranja od 95% kako je predloženo u novom nacrtu Uredbe o ambalaži i ambalažnom otpadu – rekao je Leonie Knox-Peebles, izvršni direktor kompanije “Metal Packaging Europe”.

– Aluminijumska limenka za piće ambalaža koja je potpuno održiva, može da se reciklira neograničen broj puta sa minimalnim gubicima tako da verujemo da ćemo do 2030. godine uspeti da recikliramo 100% proizvedenih limenki – istakao je Knox-Peebles.

stopa reciklaze limenki u evropi

Foto: Svaka limenka se računa

– Sve više država okreće se depozitnom sistemu za povrat ambalaže (Deposit Return Sistem – DRS), koji omogućava da se limenka direktno pretopi u limenku što obezbeđuje maksimalnu ekološku korist i upravo zato “pozivamo” države koje primenjuju klasičan EPR sistem da više ulažu u prikupljanje i sortiranje ambalaže od aluminijuma – rekao je Maarten Labberton, direktor “Packaging Group” u okviru European Aluminium.

– Pozdravljamo obavezu, u okviru predloga nove regulative EU, koja predviđa prikupljanje najmanje 90% ambalažnog pakovanja u cilju reciklaže, po preporuci putem Depozitnom sistem za povrat ambalaže (Deposit Return Sistem – DRS). Smatramo da DRS treba da bude izbalansiran, što znači da ga treba da vodi operater poputno nezavisno – dodao je Labberton.

Izvor: Svaka limenka se računa

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300