Reciklirana rekordna količina aluminijumske ambalaže u 2021. u UK

limenke
limenke

Foto: pixabay

Stopa recikliranja aluminijuma u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK) dostigla je rekordnih 68% u 2021. godini, prema podacima britanskog udruženja industrije proizvođača aluminijumske ambalaže “Alupro”.

Iz tog sektorskog udruženja navode da bi taj porast trebalo da posluži kao dodatni podsticaj da se ostvari stopostotna reciklaža aluminijuma, kao i da se nastavi rad na sakupljanju, sortiranju i izgradnji reciklažne infrastrukture.

“Alupro” navodi da je tokom 2021. godine, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, više od 156.000 tona aluminijuma prikupljeno radi recikliranja, što je porast od 3% u odnosu na prethodnu godinu. To je količina kao da je četiri od pet limenki (82%) od pića reciklirano u tom periodu, čime je izjednačen rekord postavljen u 2020, a znači da je većina limenki u UK reciklirana.

“Alupro” navodi da je više od 88% ukupne količine alluminijuma reciklirano unutar UK i EU. Što znači da je oko 12 odsto izvezeno radi prerade.

– Zaista je lepa vest da je ovo još jedna rekordna godina za reciklažu aluminijumske ambalaže. Iako je celokupno tržište u UK poraslo, reciklaža je održala tempo – rekao je izvršni direktor “Alupro” Tom Gidins (Tom Giddings), prenosi packagingeurope.com.

– U 2020, stopa recikliranja skočila je naglo, podstaknuta ponajviše uticajem pandemije kovida 19, koja je dovea do zatvaranja i obaveznog rada od kuće. Mnogi su pretpostavljali da će zbog toga prirodno doći do pada te stope u 2021, zbog postepenog povlačenja mera, tako da je pozitivno što vidimo da su potrošači nastavili da recikliraju svoju aluminijumsku ambalažu u 2021. i zadržali dobre navike – kaže Gidins.

– Gledajući na prvi kvartal ove godine, nadamo se da će se rekordi nastaviti, odražavajući pozitivne trendove iz 2021. godine. Uz više, ambicioznije nacionalne ciljeve, drago nam je što se krećemo ka stopi recikliranja od 100 odsto kada je aluminijumska ambalaža u pitanju – istakao je on.

Reciklaza limenki

– Na tom putu, komunikacija će biti ključna, više nego ikad, u održanju uključenosti potrošača i maksimizovanju pozitivnih navika za reciklažu. To je ključna tačka uvrštena u naš “Manifest aluminijuma“, koji je objavljen u martu, a poziva na fundamentalne promene u britanskom pristupu pakovanju i upravljanju otpadom – dodaje Gidins.

U svom Manifestu, “Alupro” poziva lokalne vlasti u UK da uvedu ambiciozne ciljeve i infrastrukturu za recikliranje. Grupacija takođe ističe važnost saradnje vlasti i industrije kako bi se obezbedilo da se aluminijumska pakovanja jasno obeležavaju, radi podsećanja potrošača da se ona mogu reciklirati.

Osim toga, Alupro poziva Vladu UK da uvede šemu povrata depozita (DRS) čiji je cilj da se sakuplja najmanje 90 odsto svih pakovanja pića. To bi Britaniju dovelo u red zemalja, poput Danske, koje su dostigle stopu povrata ambalaže pića od čak 93 procenta. “Alupro” kaže da je cilj DRS-a u Britaniji da se uprosti zatvoreni sistem za aluminijum tako da se on “prodaje reciklerima na uređenom i transparentnom tržištu”.

“Alupro” takođe naglašava značaj dobro osmišljenog i troškovno efikasnog sistema produžene odgovornosti proizvođača (EPR), opet sa zatvorenim krugom cirkulacije aluminijuma kao ciljem.

Tražnja za aluminijumom, iako promenljiva u zavisnosti od sektora, ukupno uzevši ostaje stabilna. Na primer, globalne isporuke kontejnera za aerosole pale su 1,2 odsto u 2021, prema Međunarodnoj organizaciji proizvođača aluminijumskih kontejnera za aerosole (AEROBAL). Međutim, neki specifični proizvodi u segmentu aerosola, poput preparata za negu kose, krema za brijanje i pakovanja hrane, imali su značajan rast isporuka. Tako je Evropska asocijacija proizvođača tuba (ETMA) prijavila rast isporuka od preko jednog procenta za taj sektor u 2021, dok na aluminijum otpada 35 odsto ukupnog tržišta u toj oblasti.

Značajno je pomenuti da se uvodi ponovno korišćenje ambalaže, pa je aluminijum osnova za inovacije poput “prvog na svetu” pakovanja paste za zube za višekratno punjenje.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300