Reciklaža stakla uskoro u našoj zemlji – “Srpska fabrika za reciklažu Grejač” planira otvaranje pogona

staklo boce
staklo boce

U Srbiji bi uskoro mogla da počne reciklaža stakla. “Srpska fabrika za reciklažu Grejač” planira da krajem sledeće godine pokrene postrojenje za tretman staklenog otpada u Aleksincu.

– Naš plan je da do početka 2024. godine počne da radi novi pogon za reciklažu stakla koji će moći da preradi 40.000 tona stakla godišnje – najavio je za portal SRDA direktor Srpske fabrike za reciklažu Grejač” Radosav Stojilković.

“Srpska fabrika za reciklažu Grejač” je 2019. godine dobila novog vlasnika – firmu “Unutrade Cluster” iz Bugarske.

Bavi se sakupljanjem, transportom, skladištenjem i tretmanom staklenog otpada. U Aleksincu već postoji pogon za reciklažu koji je u funkciji, ali kako kaže naš sagovornik, reč je o zastareloj tehnologiji. Zbog ekonomskih razloga otpadno staklo šalju na preradu u jednu od firmi u grupaciji u Bugarsku.

– Naša matična firma u Sofiji ima pogon za preradu stakla kapaciteta 50.000 tona godišnje. Nakon tretmana, staklo ide na topljenje u staklarama u Bugarskoj i koristi se za pravljenje staklene ambalaže. U Srbiji sakupimo godišnje 8.000 tona stakla koje izvozimo u ovaj pogon na dalju preradu – navodi Stojilković.

reciklaza stakla staklo

Fabrika u Aleksincu sakuplja staklo od pravnih lica – od sakupljača ambalažnog stakla, od firmi koje proizvode prozore, od staklorezačkih radnji, od reciklera elektronskog i električnog otpada, a sakupljaju i stakleni otpad iz građevinarstva.

Razvili su i sakupljačku mrežu u ugostiteljskim objektima na Kopaoniku, u Sokobanju, u Nišu, u Prokuplju i drugim gradovima.

Kada bude otvoren pogon za preradu stakla, sav taj stakleni otpad biće recikliran u Aleksincu.

Stojilković objašnjava proces reciklaže stakla koji bi trebalo da bude u novom pogonu:

– Planirano je da pogon vrši preradu različitih vrsta otpadnog stakla. Osnovu čini ambalažno staklo, a osim toga je planirana prerada i stakla od prozora, stakla od automobila, otpadnog građevinskog stakla koje dolazi od zamene prozora i dr. Proces prerade stakla je planiran kao automska linija sa optičkim separatorima koja bi čistila stakla od raznih primesa – kamena, porcelana, keramike, gvožđa i aluminijuma i dr. i pripremala krajnji proizvod tj. otpadni kulet u određenim frakcijima i bojama za potrebe staklara.

Prerađeno staklo će biti plasirano u staklarama u celom regionu, najpre u Srbiji i Bugarskoj a potom i u drugim zemljama.

Sakupljanje otpadnog stakla za reciklažu

– Količina otpadnog stakla koja se sada sakupi u Srbiji je oko 25.000 tona. Da bi se poboljšalo sakupljanje otpadnog stakla potrebno je da osim podsticaja za ambalažno staklo postoje i određeni podsticaj za druge vrste otpadnog stakla. Staklo je jeftina sirovina koja ne može da se sakuplja, transportuje, skladišti i tretira bez određenih podsticaja – napominje Stojilković.

“Srpska fabrika za reciklažu Grejač” planira da, osim u Srbiji, razgarana novu mrežu sakupljača u regionu Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i dr.

– To je veliko tržište koje obuhvata isti broj ljudi kao što je u Srbiji, samim tim očekujemo da imaju približnu količinu otpada – navodi naš sagovornik.

Tradicija reciklaže

Fabrika u Aleksincu je nastala 1986. godine i radila je u sklopu DP „Papir servis“ Niš. Bila je jedinstvena na teritoriji bivše Republike Jugoslavije i svojim kapacitetima je zadovoljavala potrebe za reciklažom staklenog ambalažnog otpada tadašnje države.

Fabrika je privatizovana 2004. i bila je u sklopu kompanije “Yioula Group Hellas”, a od kraja 2019. godine je postala član “Unitrade Cluster”.

  • Staklo je 100% reciklabilan materijal. Može da se reciklira bezbroj puta, ali ne može da se razgradi u prirodi.

U Srbiji sada ne postoji postrojenje koje radi reciklažu stakla pa se otpadno staklo izvozi.

Postoje sakupljačke firme i kontejneri za sakupljanje stakla. Lokacije gde možete predati staklo pogledajte na Gde reciklirati – Reciklažna mapa Srbije

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje