Reciklaža stakla uskoro u našoj zemlji – “Srpska fabrika za reciklažu Grejač” planira otvaranje pogona

staklo boce
staklo boce

U Srbiji bi uskoro mogla da počne reciklaža stakla. “Srpska fabrika za reciklažu Grejač” planira da krajem sledeće godine pokrene postrojenje za tretman staklenog otpada u Aleksincu.

– Naš plan je da do početka 2024. godine počne da radi novi pogon za reciklažu stakla koji će moći da preradi 40.000 tona stakla godišnje – najavio je za portal SRDA direktor Srpske fabrike za reciklažu Grejač” Radosav Stojilković.

“Srpska fabrika za reciklažu Grejač” je 2019. godine dobila novog vlasnika – firmu “Unutrade Cluster” iz Bugarske.

Bavi se sakupljanjem, transportom, skladištenjem i tretmanom staklenog otpada. U Aleksincu već postoji pogon za reciklažu koji je u funkciji, ali kako kaže naš sagovornik, reč je o zastareloj tehnologiji. Zbog ekonomskih razloga otpadno staklo šalju na preradu u jednu od firmi u grupaciji u Bugarsku.

– Naša matična firma u Sofiji ima pogon za preradu stakla kapaciteta 50.000 tona godišnje. Nakon tretmana, staklo ide na topljenje u staklarama u Bugarskoj i koristi se za pravljenje staklene ambalaže. U Srbiji sakupimo godišnje 8.000 tona stakla koje izvozimo u ovaj pogon na dalju preradu – navodi Stojilković.

reciklaza stakla staklo

Fabrika u Aleksincu sakuplja staklo od pravnih lica – od sakupljača ambalažnog stakla, od firmi koje proizvode prozore, od staklorezačkih radnji, od reciklera elektronskog i električnog otpada, a sakupljaju i stakleni otpad iz građevinarstva.

Razvili su i sakupljačku mrežu u ugostiteljskim objektima na Kopaoniku, u Sokobanju, u Nišu, u Prokuplju i drugim gradovima.

Kada bude otvoren pogon za preradu stakla, sav taj stakleni otpad biće recikliran u Aleksincu.

Stojilković objašnjava proces reciklaže stakla koji bi trebalo da bude u novom pogonu:

– Planirano je da pogon vrši preradu različitih vrsta otpadnog stakla. Osnovu čini ambalažno staklo, a osim toga je planirana prerada i stakla od prozora, stakla od automobila, otpadnog građevinskog stakla koje dolazi od zamene prozora i dr. Proces prerade stakla je planiran kao automska linija sa optičkim separatorima koja bi čistila stakla od raznih primesa – kamena, porcelana, keramike, gvožđa i aluminijuma i dr. i pripremala krajnji proizvod tj. otpadni kulet u određenim frakcijima i bojama za potrebe staklara.

Prerađeno staklo će biti plasirano u staklarama u celom regionu, najpre u Srbiji i Bugarskoj a potom i u drugim zemljama.

Sakupljanje otpadnog stakla za reciklažu

– Količina otpadnog stakla koja se sada sakupi u Srbiji je oko 25.000 tona. Da bi se poboljšalo sakupljanje otpadnog stakla potrebno je da osim podsticaja za ambalažno staklo postoje i određeni podsticaj za druge vrste otpadnog stakla. Staklo je jeftina sirovina koja ne može da se sakuplja, transportuje, skladišti i tretira bez određenih podsticaja – napominje Stojilković.

“Srpska fabrika za reciklažu Grejač” planira da, osim u Srbiji, razgarana novu mrežu sakupljača u regionu Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i dr.

– To je veliko tržište koje obuhvata isti broj ljudi kao što je u Srbiji, samim tim očekujemo da imaju približnu količinu otpada – navodi naš sagovornik.

Tradicija reciklaže

Fabrika u Aleksincu je nastala 1986. godine i radila je u sklopu DP „Papir servis“ Niš. Bila je jedinstvena na teritoriji bivše Republike Jugoslavije i svojim kapacitetima je zadovoljavala potrebe za reciklažom staklenog ambalažnog otpada tadašnje države.

Fabrika je privatizovana 2004. i bila je u sklopu kompanije “Yioula Group Hellas”, a od kraja 2019. godine je postala član “Unitrade Cluster”.

  • Staklo je 100% reciklabilan materijal. Može da se reciklira bezbroj puta, ali ne može da se razgradi u prirodi.

U Srbiji sada ne postoji postrojenje koje radi reciklažu stakla pa se otpadno staklo izvozi.

Postoje sakupljačke firme i kontejneri za sakupljanje stakla. Lokacije gde možete predati staklo pogledajte na Gde reciklirati – Reciklažna mapa Srbije

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300