Rebalansom smanjen budžet Ministarstva zaštite životne sredine za 1,2 milijardi dinara

Vlada Srbije raskrsnica
raskrsnica_saobracaj_vlada_Srbije

Vlada Srbije usvojila je juče Predlog rebalansa budžeta za 2021. godinu. Iako se svakodnevno govori o problemima u životnoj sredini, rebalansom je smanjen budžet Ministarstva zaštite životne sredine za čak 1,2 milijardi dinara.

Podsetimo se da je budžet za 2021. iznosio ukupno 8,31 milijardu, da bi se prvim rebalansom u aprilu uvećao za 12,31 milijardu dinara, a sada je drugim rebalansom smanjen na 11,08 milijardi.

U budžetu su osim manjih izmena, primetne izmene u velikim iznosima. U delu Unapređenje infrastrukture za zaštitu životne sredine – Zgrade i građevinski objekti je iznos od prvog rebalansa u visini 4, 5 milijardi  smanjen na 505 miliona, čime je stavka vraćena na početno stanje odnosno na prvobitni budžet. Prema ovome izgleda da je Ministarstvo odustalo od ovog ulaganja ili pomerilo za narednu godinu.

Druga velika stavka je povećanje u delu Podsticaji za ponovnu upotrebu i iskorišćenje otpada. Reč je o podsticajima koji reciklažna industrija dobija za ponovnu upotrebu i iskorišćenje otpada kao sekundarne sirovine.  Iznos je uvećan na 4,95 milijardi dinara. Iznosom koji je prvobitno opredeljen od 2 milijarde isplaćeni su podsticaji za tretman otpada u 2020. godini. Ovim dodatnim iznosom od 2,95 milijardi bi trebalo da budu isplaćena ili dugovanja reciklerima od ranijih godina ili će biti isplaćena prva tri kvartala podsticaja za 2021, i tako bi posle 9 godina podsticajna sredstva bila isplaćena u godinu u kojoj se otpad zbrinjava što bi bio veliki napredak.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300