Potpisan Memorandum o saradnji sa Mađarskom u oblasti zelenog vodonika

vodonik_hidrogen_obnovljivi_izvori
hidrogen_obnovljivi_izvori

Foto: Pixabay/ akitada31

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ministar tehnologije i industrije Mađarske Laslo Palkovič potpisali su danas Memorandum o razumevanju u oblasti obnovljivog vodonika između dva ministarstva.

– Srbija i Mađarska imaju odlične političke i bilateralne odnose i Mađarska je važan trgovinski partner Srbije, treći po razmeni od zemalja EU, a šesti ukupno. To je dobra osnova da unapređujemo saradnju i u oblasti energetike, gde se nismo zaustavili samo na snabdevanju gasom, već želimo da radimo zajedno i u procesu energetske tranzicije. Verujemo da Mađarska može da nam pomogne da u tom procesu budemo još efikasniji. Bez obzira na sve što se dešava, i na energetsku krizu u Evropi i svetu, nema sklanjanja od energetske tranzicije jer je to korak i ka većoj energetskoj bezbednosti – rekla je Mihajlović posle potpisivanja memoranduma.

potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Mađarskom

Foto: mre.gov.rs

Ona je istakla da je u novim zakonima iz oblasti energetike zeleni vodonik prepoznat kao obnovljivi izvor energije i da će vodonična strategija biti sastavni deo nove strategije razvoja energetike Srbije.

– Memorandum koji smo potpisali je osnova da razmenjujemo dokumente iz ove oblasti i da razgovaramo o potencijalnim zajediničkim projektima. Ponosni smo što već stvorili u Srbiji zakonske uslove za korišćenje vodonika i nadam se da ćemo moći u narednom periodu i konkretnije moći da predstavimo prednosti korišćenja vodonika – rekla je Mihajlović.

Palkovič je rekao da su pitanja dostupnosti, pristupa i cena energije danas ključna pitanja u svetu, a da je njima pridodato i pitanje energetske nezavisnosti. On je rekao da oblast za koju je danas potpisan memorandum obuhvata važna pitanja kao što su proizvodnja, skladištenje i transport vodonika, te da je Mađarska, koja već ima određena iskustva, spremna da sa Srbijom podeli svoje strategije i propise, kao investicione planove i projekte.

Dvoje ministara su podsetili na ostvarenu dobru saradnju u resoru transporta i saglasili se da očekuju da se uspešna saradnja nastavi i u oblasti energetike.

Potpisivanju memoranduma prethodio je sastanak delegacija dva ministarstva, kojem je prisustvovao i ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje