Pokidani lanci snabdevanja: Rat u Ukrajini stvara probleme u upravljanju otpadom

otpad_papir i karton
otpad_papir i karton

Foto: Pexels/ Alex Fu

Rat u Ukrajini stvorio je “neravnotežu” za mnoge operatere u sektoru upravljanja otpadom širom Evrope, rekao je nedavno 31. marta Ralf Schopwinkel (Ralf Šopvinkel), operativni direktor norveškog “Geminor“-a, firme specijalizovane za upravljanje otpadom.

Invazija je izazvala nekoliko “ekonomskih i logističkih glavobolja što je rezultiralo nestašicom otpada kao sirovine, uvećalo transportne troškove, podiglo cene energije i stvorilo nepredvidivo tržište”, kaže Schopwinkel.

– Mora se priznati da je industrija tu neravnotežu već osetila prethodno tokom pandemije kovida, ali izazovi sa kojima smo se suočavali prošle godine sada su višestruko uvećani u nekoliko oblasti i izazivaju dodatnu nesigurnost na tržištu otpada – dodaje on u razgovoru za letsrecycle.com.

Kako kaže, rat u Ukrajini “ohladio” je privredu i smanjio potrošnju u Evropi, što je dovelo do manjka sirovina za reciklažu i proizvodnju energije iz otpada.

Kao primer navodi drvni otpad, jer je Rusija dugo bila snabdevač drvenom građom i drvenim čipsom za industriju papira i fabrike za proizvodnju energije iz otpada koje drveni čips koriste kao gorivo.

Ruski izvoz toga stao je “manje-više preko noći” jednom kada su uvedene sankcije, ističe Schopwinkel.

– Evropsko tržište oskudevalo je u drvnom otpadu čak i pre nego što je izbio rat, što je dovelo do skoka cena – dodaje on.

Transport

Prema njegovim rečima, povratak ukrajinskih vozača u otadžbinu doveo je do manjka vozača što je redukovalo transportne kapacitete. Pritom i ruski brodski prevoznici rasutog tereta izlaze iz lanca snabdevanja, što ograničava prekomorske transportne mogućnosti, kaže Schopwinkel.

Cena brodskog goriva je udvostručena, dok cena dizela za kopneni transport “nikada nije bila viša”, a železnički transport trenutno nije u stanju da nadoknadi manjak drugih vidova prevoza.

transport_brod

Foto: Pexels

“Nepredvidivo tržište”

Osvrćući se na situaciju sa cenama energije, Schopwinkel kaže da je rat “značajno” povećao operativne troškove za mnoge “igrače” u okviru njihove industrije, te primorao nekoliko evropskih reciklera i fabrika za proizvodnju kartona da privremeno obustave rad.

– Ako rat u Ukrajini može nečemu da nas nauči, to je da celokupan lanac vrednosti brzo postaje ranjiv kada tržišni mehanizmi, u kombinaciji sa kvotama za emisije i drugim propisima, dožive nepredviđene promene.

Široka međunarodna saradnja u pružanju lakšeg pristupa sirovinama svuda u Evropi umanjila bi te rizike i otvorila put ka stvaranju stabilnog tržišta otpada u budućim kriznim situacijama – predlaže Schopwinkel.

“Geminor”

Osnovan u Norveškoj 2004. godine gde je i sedište kompanije, “Geminor” ima logističke habove i kancelarije u Finskoj, UK, Nemačkoj, Francuskoj, Poljskoj, Švedskoj i Italiji, a zapošljava više od 80 ljudi.

Kompanija je u 2021. godini upravljala sa 1,73 miliona tona sirovina i ima ugovore sa preko 350 proizvođača otpada i 180 fabrika za proizvodnju energije iz otpada i reciklažnih pogona.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300