Počela da radi solarna elektrana Saraorci kod Smedereva

solarni paneli
solarni paneli

Foto: Pixabay/andreas160578

Kod Smedereva je puštanjem u rad solarne elektrane “Saraorci” završena prva faza radova na izgradnji tog najvećeg energetskog objekta te vrste u Srbiji, prenosi Beta.

Ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9,86 megavata (MW), dok je u drugoj fazi predviđena snaga od 1,5 MW, saopštio je investitor, nemačka kompanija AVR Group.

Ta fotonaponska elektrana će celokupnu energiju usmeriti u elektrodistributivnu mrežu.

AVR Group u Srbiji posluje od 2017. godine, dok je radove izvela kineska kompanija Power China.

– Očekivana godišnja proizvodnja elektrane je 15,1 gigavatsati (GWh), što je dovoljno za snabdevanje 2.400 domaćinstava. Ovo je prvi projekat u našem portfoliu od ukupno 300 MW koje planiramo da gradimo – rekao je glavni inženjer AVR Group Bojan Lazić.

Dodao je da se u junu 2024. očekuje početak izgradnje solarne elektrane u Obrenovcu, snage od 9,95 MW, a odmah potomi izgradnja druge faze elektrane u Saraorcima.

Druga faza izgradnje solarne elektrane u Saraorcima je, kako je rekao, posebno interesantna po tome što je planirano izdavanje “digitalnog tokena” koji će investitorima dati mogućnost ulaganja u obnovljive izvore energije uz ostvarenje prinosa.

Procenjuje se da će fotonaponska elektrana smaniti emisiju uglen-dioksida (CO2) godišnje za 17.500 tona.

– Ovo je rezultat zajedničkih napora svih nas i značajna prekretnica na putu razvoja zelene energije u Srbiji. Power China će nastaviti da se pridržava koncepta zelenog razvoja i uz podršku srpske vlade i kineske ambasade će dodatno povećati ulaganja u oblast obnovljive energije – rekao je Jan Laihui, generalni menadžer Power China Hubei, prenosi Beta.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300