Pirot u projektu cirkularne ekonomije EU: Mobilno postrojenje pretvara ruševine u građevinski materijal

rusenje_gradiliste
Pirot u projektu cirkularne ekonomije EU: Mobilno postrojenje pretvara ruševine u građevinski materijal

Bugarski “Glavbolgarstroy” predvodiće projekat cirkularne ekonomije vredan 13 miliona evra.

Naime, bugarska inženjerska kompanija “Glavbolgarstroy” objavila je da će početi rad na mobilnom postrojenju za reciklažu otpada od građenja i rušenja objekata pomoću kojeg će dobiti visokokvalitetan sekundarni građevinski materijal, prema projektu za koji je EU obezbedila 13 miliona evra.

U projektu pod nazivom “Mobiccon-Pro”, bugarski “Glavbolgarstroy” predvodiće panevropski konzorcijum od šest drugih organizacija i pet opština iz Francuske, Belgije, Danske, Bugarske i Srbije, navodi se u saopštenju bugarske kompanije objavljenom proteklog vikenda, prenosi seenws.com.

Projekat finansira glavni program EU za istraživanje i inovacije, Horizon Europe.

Zadatak konzorcijuma je da razvije tehnički koncept, izgradi i pusti u rad mobilno postrojenje koje će podržati cirkularnu ekonomiju u građevinskoj industriji, tako što će uvesti nove načine za upravljanje građevinskim otpadom i vratiti ga u upotrebu u industrijskim procesima ili kroz prodaju na tržištu.

Postrojenje će se sastojati od različite opreme, prototipova i instalacija čiji će zadatak biti da mrve, prosejavaju, separišu, prečišćavaju i peru otpadni materijal, kako bi on potom učestvovao u proizvodnji visokokvalitetnih sekundarnih proizvoda i materijala. Otpad će se prerađivati na različim lokacijama, uključujući i velika gradilišta.

Učesnici projekta “Mobiccon-Pro” su Montana, Samokov, Slivnica i Kostinbrod u Bugarskoj, kao i Pirot u Srbiji, zajedno sa konsultantima iz Brisela IDEA Consult i Evropskom federacijom građevinske industrije (FIEC). Ostali članovi konzorcijuma su Tehnički univerzitet Danske, pariski Univerzitet CY Serži i Arhitektonski univerzitet, kao i bugarski Institut za ekonomske politike.

Pilot postrojenje će se nalaziti u Sofiji dve godine, pre nego što bude premešteno na teritoriju jedne od četiri bugarske opštine koje su podržale ovaj projekat. Na kraju će biti postavljeno u Opštini Pirot u Srbiji, naveo Glavbolgarstroy.

Bugarska prestonica Sofija biće baza programskog klastera za Jugoistočnu Evropu što će pospešiti saradnju između akademskih, javnih i neprofitnih sektora, kao i malih i srednjih preduzeća i industrije na tom projektu, navodi se u objavi.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama