Pirot u projektu cirkularne ekonomije EU: Mobilno postrojenje pretvara ruševine u građevinski materijal

rusenje_gradiliste
rusenje_gradiliste

Bugarski “Glavbolgarstroy” predvodiće projekat cirkularne ekonomije vredan 13 miliona evra.

Naime, bugarska inženjerska kompanija “Glavbolgarstroy” objavila je da će početi rad na mobilnom postrojenju za reciklažu otpada od građenja i rušenja objekata pomoću kojeg će dobiti visokokvalitetan sekundarni građevinski materijal, prema projektu za koji je EU obezbedila 13 miliona evra.

U projektu pod nazivom “Mobiccon-Pro”, bugarski “Glavbolgarstroy” predvodiće panevropski konzorcijum od šest drugih organizacija i pet opština iz Francuske, Belgije, Danske, Bugarske i Srbije, navodi se u saopštenju bugarske kompanije objavljenom proteklog vikenda, prenosi seenws.com.

Projekat finansira glavni program EU za istraživanje i inovacije, Horizon Europe.

Zadatak konzorcijuma je da razvije tehnički koncept, izgradi i pusti u rad mobilno postrojenje koje će podržati cirkularnu ekonomiju u građevinskoj industriji, tako što će uvesti nove načine za upravljanje građevinskim otpadom i vratiti ga u upotrebu u industrijskim procesima ili kroz prodaju na tržištu.

Postrojenje će se sastojati od različite opreme, prototipova i instalacija čiji će zadatak biti da mrve, prosejavaju, separišu, prečišćavaju i peru otpadni materijal, kako bi on potom učestvovao u proizvodnji visokokvalitetnih sekundarnih proizvoda i materijala. Otpad će se prerađivati na različim lokacijama, uključujući i velika gradilišta.

Učesnici projekta “Mobiccon-Pro” su Montana, Samokov, Slivnica i Kostinbrod u Bugarskoj, kao i Pirot u Srbiji, zajedno sa konsultantima iz Brisela IDEA Consult i Evropskom federacijom građevinske industrije (FIEC). Ostali članovi konzorcijuma su Tehnički univerzitet Danske, pariski Univerzitet CY Serži i Arhitektonski univerzitet, kao i bugarski Institut za ekonomske politike.

Pilot postrojenje će se nalaziti u Sofiji dve godine, pre nego što bude premešteno na teritoriju jedne od četiri bugarske opštine koje su podržale ovaj projekat. Na kraju će biti postavljeno u Opštini Pirot u Srbiji, naveo Glavbolgarstroy.

Bugarska prestonica Sofija biće baza programskog klastera za Jugoistočnu Evropu što će pospešiti saradnju između akademskih, javnih i neprofitnih sektora, kao i malih i srednjih preduzeća i industrije na tom projektu, navodi se u objavi.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje