Pas robot otkriva kvarove u bečkoj elektrani

energy dog
Pas robot otkriva kvarove u bečkoj elektrani

Foto: PrtSc/ WienEnergy FB

Bečka gradska energetska kompanija “Wien Energie” prva je kompanija u Evropi koja je dobila četvoronožno pojačanje u obliku psa robota, prenosi Fena.

Energy Dog, kako ga zaposleni od milja zovu, posećivaće elektranu Simmering, najveću u Austriji, nekoliko puta dnevno i locirati i prijaviti kvarove.

Robot težak oko 40 kilograma opremljen je brojnim kamerama i senzorima, uključujući termografsku kameru, akustični senzor i senzor mirisa. Može da poseti i pregleda postrojenje za oko 90 minuta, da identifikuje izvore opasnosti kao što je curenje gasa u ranoj fazi i tako značajno poveća bezbednost zaposlenih.

U rizičnim situacijama, zaposleni više ne moraju sami da ulaze u opasno područje, već mogu koristiti robota da bezbedno i precizno definišu i otklone greške. Takođe će doprineti sigurnom snabdevanju električnom energijom za više od 800.000 domaćinstava u Beču.

– Energy Dog uči od ljudi, pruža vredne uvide i čini naš svakodnevni rad lakšim i bezbednijim za naše zaposlene. Na taj način mogu da usmere svoje znanje na složene aktivnosti – objašnjava direktor kompanije Karl Gruber.

“Ne laje” bez razloga

Pametni robot-pas ne laje bez razloga, prenosi Fena. On prepoznaje odstupanja od normalnog funkcionisanja u ranoj fazi i prijavljuje ih glavnoj kontrolnoj sobi ako je potrebno. Od proleća 2023. robot bi trebalo da radi 24 sata dnevno i vrši neophodne kontrolne posete fabrici. Trenutno je “na obuci”, a njegovo znanje pothranjuju stručnjaci iz operativnih objekata bečke kompanije. Na osnovu podataka koje prikupi robot, razvijaju se matematički modeli, a veštačka inteligencija uči kako sistemi funkcionišu u normalnom režimu.

Energy Dog nije prva digitalna inovacija u elektrani. Pametne AR naočare pomažu tehničarima u radu tako što im pružaju relevantne podatke u realnom vremenu kako bi mogli da procene situaciju. Digitalizacija i mere za postizanje ciljeva energetske tranzicije u velikoj meri menjaju zanimanja u energetskom sektoru, a nove tehnologije neće zameniti ljude, već će im pomoći da rade svoj posao.

Projekat finansira inovacioni fond bečkog gradskog koncerna “Wiener Stadtwerke”. U njegovoj implementaciji učestvovale su kompanija “Smart Inspectio” i američka tehnološka kompanija “Boston Dynamics”, koja je razvila model psa robota, prenela je Fena.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama