Pas robot otkriva kvarove u bečkoj elektrani

energy dog
energy dog

Foto: PrtSc/ WienEnergy FB

Bečka gradska energetska kompanija “Wien Energie” prva je kompanija u Evropi koja je dobila četvoronožno pojačanje u obliku psa robota, prenosi Fena.

Energy Dog, kako ga zaposleni od milja zovu, posećivaće elektranu Simmering, najveću u Austriji, nekoliko puta dnevno i locirati i prijaviti kvarove.

Robot težak oko 40 kilograma opremljen je brojnim kamerama i senzorima, uključujući termografsku kameru, akustični senzor i senzor mirisa. Može da poseti i pregleda postrojenje za oko 90 minuta, da identifikuje izvore opasnosti kao što je curenje gasa u ranoj fazi i tako značajno poveća bezbednost zaposlenih.

U rizičnim situacijama, zaposleni više ne moraju sami da ulaze u opasno područje, već mogu koristiti robota da bezbedno i precizno definišu i otklone greške. Takođe će doprineti sigurnom snabdevanju električnom energijom za više od 800.000 domaćinstava u Beču.

– Energy Dog uči od ljudi, pruža vredne uvide i čini naš svakodnevni rad lakšim i bezbednijim za naše zaposlene. Na taj način mogu da usmere svoje znanje na složene aktivnosti – objašnjava direktor kompanije Karl Gruber.

“Ne laje” bez razloga

Pametni robot-pas ne laje bez razloga, prenosi Fena. On prepoznaje odstupanja od normalnog funkcionisanja u ranoj fazi i prijavljuje ih glavnoj kontrolnoj sobi ako je potrebno. Od proleća 2023. robot bi trebalo da radi 24 sata dnevno i vrši neophodne kontrolne posete fabrici. Trenutno je “na obuci”, a njegovo znanje pothranjuju stručnjaci iz operativnih objekata bečke kompanije. Na osnovu podataka koje prikupi robot, razvijaju se matematički modeli, a veštačka inteligencija uči kako sistemi funkcionišu u normalnom režimu.

Energy Dog nije prva digitalna inovacija u elektrani. Pametne AR naočare pomažu tehničarima u radu tako što im pružaju relevantne podatke u realnom vremenu kako bi mogli da procene situaciju. Digitalizacija i mere za postizanje ciljeva energetske tranzicije u velikoj meri menjaju zanimanja u energetskom sektoru, a nove tehnologije neće zameniti ljude, već će im pomoći da rade svoj posao.

Projekat finansira inovacioni fond bečkog gradskog koncerna “Wiener Stadtwerke”. U njegovoj implementaciji učestvovale su kompanija “Smart Inspectio” i američka tehnološka kompanija “Boston Dynamics”, koja je razvila model psa robota, prenela je Fena.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300