Nova studija: Lekovi u rekama ugrožavaju globalno zdravlje

otpad_voda
otpad_voda

Zagađenje svetskih reka lekovima i farmaceutskim proizvodima predstavlja pretnju po životnu sredinu i globalno zdravlje, navodi se u najnovijoj studiji.

Paracetamol, nikotin, kofein i lekovi za epilepsiju i dijabetes su naširoko identifikovani u rekama tokom studije koju je sproveo Univerzitet Jork u Torontu, a koja je, kako navodi BBC, među najobimnijim istraživanjima sprovedenim na globalnom nivou.

Reke u Pakistanu, Boliviji i Etiopiji su među najzagađenijima, a najmanje zagađene su reke na Islandu, u Norveškoj i u amazonskoj prašumi. Ipak, uticaj mnogih od najčešćih farmaceutskih jedinjenja u rekama je još uvek uglavnom nepoznat, ali je već utvrđeno da rastvoreni ljudski kontraceptivi mogu uticati na razvoj i reprodukciju riba.

Studija je uzorkovala vodu sa više od 1.000 mesta u više od 100 zemalja, a zaključeno je da je više od četvrtine od 258 reka koje su uzorkovane sadržalo “aktivne farmaceutske sastojke” prisutne na nivou koji se smatra nebezbednim za vodene organizme.

Dva najčešće otkrivena leka su karbamazepin, koji se koristi za lečenje epilepsije i nervnog bola, i metformin, koji se koristi za lečenje dijabetesa.

Pronađene su i visoke koncentracije takozvanog “životnog potrošnog materijala” kao što su kofein (kafa) i nikotin (cigarete), kao i paracetamol protiv bolova. U Africi je u visokim koncentracijama pronađen i artemisinin, koji se koristi u borbi protiv malarije.

Najzagađenije lokacije bile su uglavnom u zemljama sa niskim do srednjim prihodima, i u oblastima gde je bilo odlaganja otpadnih voda, lošeg upravljanja otpadnim vodama i farmaceutske proizvodnje.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300