Ne palite travu i nisko rastinje – apel iz Sektora za vanredne situacije

Priroda rezervat
priroda_35

Od početka godine do 25. marta u Srbiji je evidentirano 6.582 požara, od čega je 3.551 požar nastao na otvorenom prostoru. Stoga ne čudi apel iz Sektora za vanredne situacije MUP-a da građani ne pale travu i nisko rastinje jer se požari na otvorenom brzo šire i nanose velike materijalne štete.

Povoljni vremenski uslovi i početak poljoprivrednih radova obično sa sobom donose i paljenje biljnih ostataka na njivama. Osim što se paljenjem strnjike na otvorenom uništava biljni i životinjski svet i smanjuje kvalitet obradivog zemljišta, ova loša navika poljoprivrednika može da izazove i požare na otvorenom, prenosi Danas.

U Srbiji je od početka godine do 25. marta prema podacima nadležnih evidentiran 3.551 požar na otvorenom, te je načelnik Odeljenja za VSJ u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Nedeljko Gagić, apelovao na građane da ne pale travu i nisko rastinje.

– Požari na otvorenom prostoru se veoma brzo šire, zahvataju velike površine, i predstavljaju realnu opasnost za živote i zdravlje naših građana, a često nanose velike materijalne štete. Uzrok svih ovih požara, u najvećem broju slučajeva, je ljudski faktor, odnosno neodgovorno ponašanje naših građana – upozorava Gagić.

Gagić takođe podseća da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja i spaljivanje smeća na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

Prema rečima Gagića, za nepoštovanje propisanih odredbi zakona, zaprećene su novčane kazne, kako za pravna, tako i za fizička lica.

– Sektor za vanredne situacije će u narednom periodu, zajedno sa pripadnicima drugih linija rada Ministarstva unutrašnjih poslova, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, intenzivirati obilazak terena u cilju otkrivanja i procesuiranja neodgovornih građana koji ne poštuju Zakonom propisane odredbe, a sve sa ciljem podizanja nivoa bezbednosti naših građana – naglasio je Gagić.

Inače, od 1. januara do 25. marta ove godine godine na teritoriji Srbije, evidentirano je 6.582 požara, od čega su više od polovine činili požari na otvorenom prostoru.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300