Mladi inovatori i inovatorke širom Srbije osmislili rešenja za lokalne probleme

inovacije
inovacije

Foto: pexels

Timovi „Nije kompot nego kompost“ Prve tehničke škole iz Kragujevca, „Pančevo pametan grad“ Mašinske škole „Pančevo“, Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ i Medicinske škole „Stevica Jovanović“ iz Pančeva i „EcoBytes“ Prve kragujevačke gimnazije, pobednici su prvog STE(A)M izazova u Srbiji.

Njihova rešenja za primenu nauke, tehnologije, inženjerstva, umetnosti i matematike, odnosno STE(A)M disciplina, za rešavanje lokalnih problema, odabrana su kao najbolja u konkurenciji deset timova u finalu ovog takmičenja koje je održano u Beogradu, saopštio je UNDP.

STE(A)M izazov je organizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete i Fondacijom Petlja.

Pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje Aleksandar Jović, obraćajući se učenicima i učenicama, rekao je da su svi finalisti STE(A)M izazova pobednici.

– Kroz timski rad učinili ste ono čemu teži naše obrazovanje, a to je interdisciplinarnost. STE(A)M izazov je prilika da usvojite nova znanja i veštine, ali i prilika da u praksi primenite ono što ste naučili iz više predmeta. Takođe, nadam se da će ovaj izazov ohrabriti i nastavnike i nastavnice da još više sarađuju u razmeni znanja iz različitih oblasti u cilju povezivanja gradiva različitih predmeta – istakao je Jović.

Finalisti STEAM izazova (Foto: UNDP)

Tim „Nije kompot nego kompost“ iz Kragujevca bavio se problemom velike količine biorazgradivog otpada u školskom dvorištu koji može biti pretvoren u koristan proizvod – kompost. Oni su napravili roto-komposter sa veb aplikacijom za upravljanje kompostom od bio-otpada kojom korisnici mogu pratiti stanje komposta i primati obaveštenja o bilo kakvim neispravnostima, što ceo proces čini efikasnijim.

Tim “Pančevo pametan grad” izradio je inovativno rešenje koje obuhvata praćenje kvaliteta, temperature i vlažnosti vazduha, kao i brzine i smera vetra putem senzora. Druga komponenta su upozorenja (alarmi) o rizičnim koncentracijama opasnih materija, koja se šalju korisnicima putem mobilne aplikacije za android uređaje u vidu notifikacija.

Tim “EcoBytes” iz Kragujevca takođe je radio na unapređenju kvaliteta vazduha u gradu. Rešenje ovog tima je bioreaktor koji predstavlja ekosistem jednoćelijskih algi smeštenih u staklenu posudu, koje proizvode kiseonik, u zamenu za ugljen – dioksid, čija je povećana koncentracija posledica zagađenosti. Bioreaktor takođe poseduje solarni panel koji napaja pumpu i lampu neophodnu za njegov rad. Pobednička rešenja će nastaviti da služe lokalnoj zajednici iz koje dolaze, uz mogućnost primene i u drugim lokalnim sredinama.

– Sa sve bržim razvojem tehnologije, koji je trenutno predvođen razvojem veštačke inteligencije, otvaraju se potpuno novi frontovi primene u raznim oblastima. Ovaj STE(A)M izazov je upravo usmeren ka popularizaciji korišćenja tehnologije za rešavanje konkretnih svakodnevnih problema – istakao je direktor Fondacije Petlja Nebojša Vasiljević.

Na konkurs, raspisan u oktobru 2023. godine, prijavilo se ukupno 35 školskih timova iz cele Srbije, koji su uz podršku svojih nastavnika identifikovali probleme u svojim lokalnim sredinama i za njihovo rešavanje osmislili inovativna rešenja koja se baziraju na upotrebi podataka, uz primenu STE(A)M disciplina, kao i tehnologija poput veštačke inteligencije, interneta stvari (IoT), blokčejna i robotike.

Portfolio menadžerka za digitalne inovacije u UNDP-u Jelena Ružičić, zahvalila se nastavnicima i nastavnicama na svoj podršci koju su pružili učenicima i učenicama u izradi inovativnih rešenja.

– Želim vam da nastavite da širite duh timske saradnje koji ste već pokazali, i da nastavite da razvijate znanje, kreativnost i maštu u STE(A)M disciplinama. Posebno mi je drago što vidim da su svi timovi mešoviti, i da u svakom timu ima devojčica. Želim vam da nastavite da podržavate jedni druge i nadam se da ćemo imati što više devojčica u STE(A)M disciplinama – rekla je Ružičić.

Za učešće u finalu izazova odabrano je deset školskih timova iz: Mašinske, Elektrotehničke i Medicinske škole iz Pančeva, Tehničke škole Pirot, Gimnazije ,,Svetozar Marković“ iz Niša, Aleksinačke gimnazije, Gimnazije „Sveti Sava“ iz Požege, Gimnazije Vrnjačka banja, i po dva tima iz Prve kragujevačke gimnazije i Prve tehničke škole Kragujevac. Oni su imali osam nedelja da razviju svoja rešenja, a za to vreme su na raspolaganju imali finansijsku, mentorsku i stručnu podršku projektnih partnera za realizaciju svojih ideja.

Stručni žiri koji je izabrao tri pobednička rešenja činili su: Danijela Šćepanović, samostalna savetnica u Sektoru za digitalizaciju Ministarstva prosvete, Milan Simić, savetnik za razvoj u Fondaciji Petlja, Davor Đošan, rukovodilac IT sektora u UNDP-u, Zoja Kukić Đorđević, preduzetnica i Sara Oredić, konsultantkinja u High Tech Engineering Center (HTEC).

Tri pobednička tima nagrađena su jednodnevnom posetom relevantnim akterima startap ekosistema u Beogradu. Takođe, članovi/ce pobedničkih timova, kao i njihovi nastavnici/ce, dobili su vaučere za kupovinu kompjuterske opreme u iznosu od 300 dolara za svakog člana tima.

Pored tri pobednička rešenja, u finalu su predstavljeni i načini za rešavanje problema izlivanja reka pomoću senzora i IoT tehnologije, akustični senzori za smanjenje buke u školama, rešenje za zalivanje javnih zelenih površina na daljinu, aplikacija za procenu pogodnosti zemljišta za gajenje maline, rešenje koje nudi senzore za detekciju kvaliteta vazduha, kao i rešenje za praćenje budnosti vozača u cilju prevencije saobraćajnih nesreća.

STE(A)M izazov je organizovan u okviru projekta „Izgradnja ključnih računarskih kompetencija – ka radnoj snazi budućnosti“, koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete i Fondacijom Petlja, uz podršku Vlade Republike Srbije.

Na linku pogledajte Opise rešenja 10 finalista STEAM izazova

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300