Ministarstvo: Revizija svih dozvola nakon izmene Zakona o upravljanju otpadom

Reciklaza metala
reciklaza_metal_2

Nakon donošenja izmena i dopuna Zakona o upravljanju otpadom biće izvršena revizija svih dozvola koje su izdate od nadležnih organa, saznaje portal SRDA.rs u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine sada je aktivno ukupno 2.486 dozvola za upravljanje otpadom koje je izdate na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

– Imajući u vidu podatke o proizvodnji otpada, a zatim i analizom izdatih dozvola, za određene vrste otpada postoji i više nego dovoljan kapacitet u smislu zbrinjavanja, dok za neke vrste otpada nisu još uvek uspostavljena postrojenja. Gledajući sam broj izdatih dozvola ne postiže se uvid u najvažnije aktivnosti, poput trajnog zbrinjavanja otpada. Trenutni fokus Ministarstva zaštite životne sredine je da kroz Program upravljanja otpadom uspostavi potrebe za novim postrojenjima i ciljeve u upravljanju otpadom – kažu u Ministarstvu.

Dozvole se izdaju za sakupljanje, transport, skladištenje, tretman i odlaganje za opasan i neopasan otpad. Dosta firmi koje imaju dozvole ne obavljaju sve delatnosti po dozvoli, ili ne rade sve vrste otpada za koje su dobili dozvolu.

– Za tretman građevinskog otpada su izdate brojne dozvole, ali se tim poslom ne bavi nijedna firma. Sve dozvole za građevinski otpad i za druge tokove otpada treba da se ukinu, da se uspostavi standard i način rada, pa da operateri ponovo konkurišu za dozvole – rekao je za naš portal Dejan Bojović, generalni sekretar Srpske asocijacije za rušenje, dekontaminaciju i reciklažu.

Oduzeto 13 dozvola

Prema podacima Ministarstva, prošle godine su  nadležni organi su doneli 13 rešenja kojima se oduzimaju dozvole za upravljanje otpadom. U obaveštenjima Ministarstva o oduzimanju dozvola se navodi da su dozvola oduzete zbog nepostupanja u skladu sa uslovima utvrđenim u izdatoj dozvoli i zbog nepostupanja u skladu sa zakonom i propisima u oblasti upravljanja otpadom.

U Ministarstvu nisu precizirali na koji način će biti realizovana revizija dozvola. Dokument izmena i dopuna Zakona o upravljanju otpadom je bio na javnoj raspravi od 14. oktobra do 5. novembra. Očekivalo se da će promene Zakona biti usvojene do kraja prošle godine, međutim, to se nije desilo. S obzirom na to da sleduju izbori, ovaj dokument će ipak sačekati novi saziv Ministarstva i Narodne skupštine.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300