Ministarstvo: Revizija svih dozvola nakon izmene Zakona o upravljanju otpadom

Reciklaza metala
Ministarstvo: Revizija svih dozvola nakon izmene Zakona o upravljanju otpadom

Nakon donošenja izmena i dopuna Zakona o upravljanju otpadom biće izvršena revizija svih dozvola koje su izdate od nadležnih organa, saznaje portal SRDA.rs u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine sada je aktivno ukupno 2.486 dozvola za upravljanje otpadom koje je izdate na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

– Imajući u vidu podatke o proizvodnji otpada, a zatim i analizom izdatih dozvola, za određene vrste otpada postoji i više nego dovoljan kapacitet u smislu zbrinjavanja, dok za neke vrste otpada nisu još uvek uspostavljena postrojenja. Gledajući sam broj izdatih dozvola ne postiže se uvid u najvažnije aktivnosti, poput trajnog zbrinjavanja otpada. Trenutni fokus Ministarstva zaštite životne sredine je da kroz Program upravljanja otpadom uspostavi potrebe za novim postrojenjima i ciljeve u upravljanju otpadom – kažu u Ministarstvu.

Dozvole se izdaju za sakupljanje, transport, skladištenje, tretman i odlaganje za opasan i neopasan otpad. Dosta firmi koje imaju dozvole ne obavljaju sve delatnosti po dozvoli, ili ne rade sve vrste otpada za koje su dobili dozvolu.

– Za tretman građevinskog otpada su izdate brojne dozvole, ali se tim poslom ne bavi nijedna firma. Sve dozvole za građevinski otpad i za druge tokove otpada treba da se ukinu, da se uspostavi standard i način rada, pa da operateri ponovo konkurišu za dozvole – rekao je za naš portal Dejan Bojović, generalni sekretar Srpske asocijacije za rušenje, dekontaminaciju i reciklažu.

Oduzeto 13 dozvola

Prema podacima Ministarstva, prošle godine su  nadležni organi su doneli 13 rešenja kojima se oduzimaju dozvole za upravljanje otpadom. U obaveštenjima Ministarstva o oduzimanju dozvola se navodi da su dozvola oduzete zbog nepostupanja u skladu sa uslovima utvrđenim u izdatoj dozvoli i zbog nepostupanja u skladu sa zakonom i propisima u oblasti upravljanja otpadom.

U Ministarstvu nisu precizirali na koji način će biti realizovana revizija dozvola. Dokument izmena i dopuna Zakona o upravljanju otpadom je bio na javnoj raspravi od 14. oktobra do 5. novembra. Očekivalo se da će promene Zakona biti usvojene do kraja prošle godine, međutim, to se nije desilo. S obzirom na to da sleduju izbori, ovaj dokument će ipak sačekati novi saziv Ministarstva i Narodne skupštine.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama