Krupnim koracima Bečej postaje uzor kada je reč o upravljanju otpadom

ekosarpak_kontejner becej
ekosarpak_becej

Foto: Ekostar Pak

Da li ste znali da na teritoriji naše zemlje, čak 15% stanovništva nije obuhvaćeno sistemom za sakupljanje otpada, što znači da svoj otpad odlažu na smetlišta, divlje deponije, u prirodu, reke…. Zbog toga je veoma važno da istaknemo svetle primere za ugled, poput opštine Bečej, saopštio je operater sistema ambalažnog otpada “Ekostar Pak”.

– Pokrivenost preuzimanja otpada od građanstva kod njih je fantastičnih 99,99%. Opština ne samo da domaćinski upravlja svojim otpadom, već je uvela i sistem primarne selekcije, odnosno odvajanja otpada na mestu nastanka. Na teritoriji opštine postoji više od 600 žutih kontejnera za razvrstavanje ambalažnog otpada, poput plastičnih flaša od vode, piva, ambalaže od sokova, mleka, jogurta, kartona, staklene ambalaže, limenki, konzervi – navedeno je u saopštenju.

Bojana Perić, direktorka kompanije”Ekostar Pak”, sa velikim zadovoljstvom ističe činjenicu da je četvorogodišnja saradnja sa komunalnim preduzećem “Potisje-Bečej” pokazatelj da stvari mogu da se promene.

– “Ekostar Pak” je za ovo komunalno preduzeće do sada obezbedio 420 kontejnera od 1.100 litara, namenski za sakupljanje ambalažnog otpada. Njihovi rezultati jasno govore u prilog našeg ulaganja. Ova opština među prvima nastoji da aktuelni sistem “uzmi – iskoristi – odbaci” zameni modelom “uzmi – iskoristi – ponovo upotrebi”.  “Ekostar Pak” investira u postavku adekvatne infrastrukture neophodne za primarnu selekciju. Vetar u leđa za nas predstavlja podrška jedinica lokalne samouprave u sakupljanju odvojenih frakcija ambalažnog otpada i zajednički rad na povećanju recikliranih količina.

Iskustvo na primeru opštine Bečej nam govori, što želimo posebno da istaknemo, da je veliki broj građana spreman i izuzetno zainteresovan za razvrstavanje otpada u domaćinstvu. “Ekostar Pak”, kao operater sistema nastoji da to postane praksa u svim opštinama gde je to moguće.

Izvor: Promo

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300