U pripremi novi Zakon o zaštiti vazduha – Javni poziv organizacijama civilnog društva za učešće u Radnoj grupi

Oblaci na nebu
oblak_6

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine uputilo je Javni poziv organizacijama civilnog društva za predlaganje kandidata za članstvo u Radnoj grupi za izradu Nacrta zakona o zaštiti vazduha. Međutim, organizacije ocenjuju kao diskriminatorsku odluku da uslov za prijavu organizacija civilnog društva za Radnu grupu za izradu Zakona o zaštiti vazduha, bude taj da su upisane u registar najmanje osam godina, jer bi to značio eliminaciju velikog broja udruženja dok slična organičenja ne postoje za ministre, državne sekretare ili načelnike u resornom ministarstvu.

Ono što se ne kaže argumentovano jeste koji je osnov za donošenje novog dokumenta.

Građani bi mogli da pomisle kako je dobro što se donosi novi zakon jer je vazduh loš, međutim, nije zakon uzrok ovakvog vazduha. Ko snosi odgovornost za ovakvu katastrofalnu situaciju sa zagađenjem vazduha i hiljade i hiljde prevremenih smrti usled zagađenog vazduha?

Menja se zakon koji nije ni sprovođen. Koliko će trajati izrada novog zakona i podzakonskih akata, i da li će to za nadležne značiti da i narednih godina, koliko se budu donosila ta dokumenta, ništa ne čine na smanjenju zagađenja. Zar ne bi bilo efikasnije da su usvojene izmene i dopune postojećeg zakona što bi moglo da se završi veoma brzo ako se želi nešto preduzeti?

Javni poziv za civilno društvo do 8. marta

Predmet javnog poziva je izbor organizacija civilnog društva za učešće u Radnoj grupi za izradu Nacrta zakona o zaštiti vazduha.

Cilj ovog javnog poziva je da se kroz javan i transparentan proces izvrši izbor do dve organizacije civilnog društva čiji će predstavnici učestvovati u Radnoj grupi za izradu nacrta Zakona o zaštiti vazduha.

Javni poziv namenjen je organizacijama civilnog društva koje deluju u oblasti zaštite životne sredine, naročito u oblasti zaštite vazduha.

Pravo učešća na Javnom pozivu imaju organizacije civilnog društva, osnovane i registrovane saglasno propisima Republike Srbije koje deluju u oblasti utvrđenih ovim javnim pozivom.

Organizacije civilnog društva koje se kandiduju moraju ispunjavati sledeće kriterijume: da su upisane u registar najmanje 8 godina pre objavljivanja ovog javnog poziva; da aktom o osnivanju ili statutom imaju utvrđene ciljeve u oblasti navedenim u tački II Javnog poziva (cilj, oblasti i pravo učešća na javnom pozivu); da poseduju projektno iskustvo i ekspertizu u oblasti navedenim u tački II javnog poziva u poslednjih 8 godina; da predstavnik koga organizacija predlaže za kandidata/zamenika kandidata za članstvo u radnoj grupi nije funkcioner ili državni službenik, odnosno angažovan u organu javne uprave; poželjno je da poseduju prethodno iskustvo u radu radnih grupa za izradu propisa i/ili dokumenata javnih politika i drugih radnih i savetodavnih tela koje formiraju organi državne i pokrajinske uprave i lokalne samouprave; poželjno je da poseduju iskustvo u saradnji sa organizacijama civilnog društva kroz aktivna članstva u mrežama ili drugim asocijacijama organizacija civilnog društva.

Rok za podnošenje prijava traje od 23. februara 2024. godine do 8. marta 2024. godine.

Zainteresovane organizacije civilnog društva dužne su da svoje prijave zajedno sa pripadajućom dokumentacijom u naznačenom roku dostave isključivo elektronskim putem na imejl adresu: javni.poziv@minljmpdd.gov.rs sa napomenom: “Kandidatura za učešće u Radnoj grupi za izradu nacrta Zakona o zaštiti vazduha”.

Sve detaljne informacije o Javnom pozivu pogledajte OVDE.

RERI: Potencijalno diskriminatorni uslovi

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) saopštio je da je uputio primedbu na Javni poziv organizacijama civilnog društva za predlaganje kandidata za članstvo u Radnoj grupi za izradu Nacrta zakona o zaštiti vazduha.

– Imajući u vidu kriterijume navedene u Javnom pozivu, RERI ukazuje na potencijalno diskriminatorne uslove koji ograničavaju učešće organizacija civilnog društva u Radnoj grupi – navodi RERI.

– Zaštita vazduha i smanjenje zagađenja predstavljaju ključne prioritete za Republiku Srbiju, kako organe vlade, tako i građane i druge društvene aktere. Stoga, umesto ograničavanja na osnovu spornih kriterijuma, Ministarstvo bi trebalo da promoviše inkluzivnost i mobilizaciju svih raspoloživih društvenih resursa i omogući učešće zainteresovanih strana u procesu izrade pravnog okvira koji bi trebalo da doprinese rešavanju problema zagađenja vazduha – saopštio je RERI.

RERI poziva Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Ministarstvo zaštite životne sredine da pažljivo revidiraju navedene kriterijume i razmotre ponovno objavljivanje Javnog poziva sa izmenama koje bi uzimale u obzir iznete primedbe. Cilj je da se omogući ravnopravno učešće svih zainteresovanih organizacija civilnog društva koje imaju relevantno iskustvo i ekspertizu za doprinos procesu izrade Nacrta zakona o zaštiti vazduha.

Primedbe koje je uputio RERI možete pogledati u nastavku:

Primedbe Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

Primedbe Ministarstvu zaštite životne sredine

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300