Izvoz sirovina za reciklažu porastao za 80% u odnosu na 2004. godinu u EU

Reciklaza metala
reciklaza_metal_2

Iz EU u druge zemlje koje nisu članice prošle godine izvezeno je 40,6 miliona tona sirovina koje se mogu reciklirati, uključujući i otpad i nusproizvode, što je 2 miliona tona više nego godinu dana ranije, objavio je danas Eurostat.

Uzlazni trend u trgovini ovih proizvoda, kako navode na sajtu zvanične evropske statistike, u porastu je od 2004, a prošle godine dostignut je vrhunac – povećanje u odnosu na tu godinu je čak 80 odsto.

Uvoz sirovina koje se mogu reciklirati iz zemalja koje nisu članice, u EU je iznosio 46,8 miliona tona u 2021, što je povećanje od gotovo 2,4 miliona tona u poređenju sa godinom ranije i 7% u poređenju sa 2004. godinom, što je za 3,2 miliona tona više.

Izvoz crnih metala, gvožđa i čelika, iz EU iznosio je prošle godine 19,5 miliona tona, što čini skoro polovinu, odnosno 48%, ukupnog izvoza sirovina koje se mogu reciklirati. Druga po veličini kategorija su proizvodi životinjskog i biljnog porekla, ali i papir i karton, obe kategorije po 11% tj. 4,5 miliona tona.

Kada se radi o uvozu najviše su to tokom 2021. bili proizvodi životinjskog i biljnog porekla (24,8 miliona tona), koji čine više od polovine (61 odsto) ukupnog uvoza sirovina koje se mogu reciklirati. Sledi drvo, koje čini 15 odsto ukupnog uvoza sirovina za reciklažu, zatim crni metali 14 odsto.

Glavni trgovinski partneri: Turska i Argentina

Izvoz sirovina koje se mogu reciklirati najveći je bio u Tursku, u koju je otišlo 15,2 miliona tona prošle godine, a druga najveća destinacija bila je Velika Britanija, slede Indija, Egipat, Švajcarska – ističu na Eurostatu.

U 2021, EU uvoz sirovina za reciklažu uglavnom je bio iz Argentine (7,9 miliona tona) i Brazila (7,6 miliona tona), zatim iz Rusije (4,8 miliona tona), Velike Britanije (4,6 miliona tona) i SAD (4,1 miliona tona).

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje