Izlivanje vinčanske figurine od recikliranih limenki 19. juna u Beogradu

vidovdanka_reciklaza limenki
vidovdanka_reciklaza limenki

U nedelju 19. juna na Trgu republike u Beogradu od 19 časova budite deo nesvakidašnjeg spektakla – izlivanje vinčanskih figurina od topljenih aluminijumskih limenki.

Kroz spoj vinčanske “Vidovdanke”, koja je vrhunac estetskih dostignuća ove kulture, i aluminijuma, koji se odlikuje večnošću, podižemo svest da su reciklaža i održivost pokretači društvenog i tehnološkog napretka civilizacije, saopštila je Recan fondacija.

Pokazaćemo kako od nekoliko recikliranih aluminjumskih limenki nastaje pravo malo remek delo – po uzoru na vrhunsko zantastvo i umetnost vinčanske kulture. Događaj je deo programa “Svaka limenka se računa“, uz podršku startapa “Solagro” i nacionalne platforme Srbija stvara koja je pokrenula projekat revitalizacije arheološkog nalazišta Vinča Belo brdo, navedeno je u saopštenju.

– Vinčanska figura od recikliranih aluminijumskih limenki simbolizuje ne samo znanje koje se prenosilo generacijama i vekovima, već i podsećanje da treba da nastavimo istim putem kao i naši preci, koristeći nova civilizacijska dostignuća, dakle potrebno je da recikliramo. Izuzetna nam je čast da sarađujemo sa nalazištem Vinča Belo brdo na kojem su pronađeni prvi tragovi prerade metala na svetu. Metali su se kroz celu istoriju pretapali i pretvarali u nove predmete – izjavila je Jelena Petljanski Kiš ispred programa “Svaka limenka se računa”.

Ona je navela da danas limenke, koju su napravljenje od aluminijuma, isto tako mogu da se recikliraju.

– U Evropi se reciklira 76% limenki, ali mi želimo da to bude 100%.

Izlivene figure “Vidovdanke” biće  i u stalnoj ponudi suvenirnice Narodnog muzeja u Beogradu.

Prisutni će imati priliku da saznaju nešto više o vinčanskoj kulturi kroz razgovor sa arheologom Miroslavom Kočićem kao i o procesu reciklaže od Jelena Petljanski Kiš ispred programa “Svaka limenka se računa”.

Posetioci će moći da uživaju i u bogatom programu koji je ovim povodom organizovan – performerima sa vatrom, raznim aktivacijama i DJ nastupu Dada Selekte, naveli su organizatori.

Sve što treba da uradite je da se pojavite i ponesete sa sobom 5 limenki za reciklažu i možda baš vi osvojite figurinu “Vidovdanku”.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300