IFC sa 106 miliona EUR kreditira gradnju pogona za proizvodnju energije od biomase u Srbiji

struja_zalazak_sunca
struja_zalazak_sunca

Međunarodna finansijska korporacija (IFC) kreditiraće kompaniju Drenik ND d.o.o. iz sektora papirne industrije u Srbiji, sa 106 miliona EUR kako bi izgradila prvo veliko postrojenje za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije korišćenjem biomase, saopštila je IFC, članica grupe Svetske banke, prenosi Tanjug.

Ovaj projekat će podstaći proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i pomoći Beogradu da smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte, navodi IFC.

Paket finansiranja sastoji se od direktne pozajmice u iznosu od 60 miliona EUR i 46 miliona EUR zajma iz zajedničkog povereničkog fonda kojim upravlja IFC (Managed Co-lending Portfolio Program).

Snaga postrojenja je oko osam megavata za proizvodnju električne energije i 16 t/sat za proizvodnju pare, a omogućiće proizvodnom pogonu u Srbiji da umesto električne energije koristi biomasu i smanji potrošnju prirodnog gasa.

Pored toga, IFC će pružanjem savetodavne podrške pomoći Dreniku ND da unapredi sistem korporativnog upravljanja i podigne sisteme upravljanja životnom sredinom i socijalnim pitanjima na viši nivo, kao i da poboljša prakse u oblasti osiguranja.

Projekat je usklađen sa Okvirom za partnerstvo Svetske banke sa Srbijom za period od 2022. do 2026, kojim se predviđa podrška za zeleniji i otporniji privredni rast.

U skladu s tim, strategija IFC-a za Srbiju usredsređena je na rešavanje razvojnih potreba u tri ključne oblasti: konkurentnost, regionalno povezivanje i otpornost na klimatske promene.

IFC podržava razvoj privatnog sektora u Srbiji više od 20 godina, investirajući gotovo 2,9 milijardi dolara od 2001. godine, uz trenutne investicije u iznosu od 351,7 miliona dolara.

Međunarodna finansijska korporacija (IFC) je članica grupe Svetske banke, usmerena na privatni sektor.

Drenik ND d.o.o. je proizvođač i distributer papirnih higijenskih proizvoda na Zapadnom Balkanu, sa više od 800 zaposlenih i godišnjim kapacitetom od približno 100.000 tona proizvoda od higijenskog papira.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300