Francuska zabranila reklamiranje fosilnih goriva

pumpa gorivo
pumpa_gorivo_235

Francuska je uvela zabranu reklamiranja fosilnih goriva. Zabrana se odnosi za sve naftne energente, energiju dobijenu sagorevanjem uglja i ugljenike koji sadrže vodonik. Prirodni gas je izuzet od zabrane do juna 2023.

Prema Institutu Climate Accountability sa sedištem u SAD, kompanije za fosilna goriva su među najvećim zagađivačima ugljenikom i ostvaruju milionske dobiti promovišući prodaju uglja i gasa.

U svetu su poslednjih godina sve glasniji pozivi za zabranom reklamiranja fosilnih goriva. Prošle godine, “Greenpeace” i 20 drugih ekoloških organizacija zatražili su zabranu reklamiranja fosilnih goriva širom Evropske unije.

Zabrana oglašavanja u Francuskoj bila je obuhvaćena klimatskim zakonom koji je parlament usvojio u avgustu 2021. godine, a koji ima za cilj sprovođenje strožih propisa za smanjenje potrošnje energije i promovisanje mera održive energije.

Neki oblici oglašavanja kao što su finansijska ulaganja u fosilna goriva ili sponzorstvo vezano za komunikaciju nisu obuhvaćeni zabranom.

Zbog nepoštovanja zabrana može biti izrečena kazna između 20.000 i 100.000 EUR, a oni koji ponove prekršaj će možda morati da plate dupli iznos.

Izvor: N1

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300