Energetska tranzicija za zdraviju životnu sredinu i veću konkurentnost novopazarskih privrednika

Mizan Line Novi Pazar
Mizan Line Novi Pazar

Foto: UNDP

Zahvaljujući podršci Vlade Japana i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) četiri preduzeća u Novom Pazaru i Sjenici počela su da koriste obnovljive izvore energije i ponovo upotrebljavaju otpad za dobijanje novih sirovina i proizvoda. Uz to, ova preduzeća su pomogla nekoliko ugroženih domaćinstava kako bi se smanjilo energetsko siromaštvo u ovom kraju, a prekvalifikacijom radnika za nova, zelena radna mesta, doprinela su njihovoj većoj zapošljivosti, saopštio je UNDP.

Druga sekretarka Ambasade Japana Kaori Igaraši i zamenik stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji Fabricio Andreuci posetili su ove kompanije, kako bi se direktno upoznali sa inovacijama koje su uvele u svoje poslovanje.

– Uverena sam da će uspešno sprovođenje ovih projekata dodatno podići svest šire zajednice o važnosti zelene transformacije i dekarbonizacije, a da će se efekti smanjenja emisija CO2 osetiti na duge staze – rekla je tom prilikom Igaraši.

Kompanija “Join” iz Novog Pazara, koja proizvodi džins, smanjila je upotrebu fosilnih goriva i zagađenje vazduha ugradnjom solarne elektrane i filtera za prečišćavanje vazduha. “Mizan Line”, fabrika konfekcije, u svom pogonu u Sjenici za proizvodnju energije koristi solarne panele i toplotnu pumpu, čime je smanjila emisije gasova sa efektom staklene bašte. Građevinska firma “Iskop” smanjuje zagađenje građevinskim otpadom, reciklažom betonskog otpada u agregat koji se može koristiti kao nova sirovina u građevinskoj industriji, dok JKP “Gradska čistoća” Novi Pazar doprinosi efikasnijem korišćenju prirodnih resursa prikupljanjem otpada od drveta koji pretvara u sečku za grejanje, namenjenu gradskoj čistoći.

– Naša podrška ovim kompanijama je deo širih napora da regionima i zajednicama koje ekonomski zavise od intenzivne upotrebe fosilnih omogućimo adekvatnu podršku u procesu zelene tranzicije, kako niko ne bi bio izostavljen – rekao je Andreuci.

Od “ozelenjavanja” poslovanja korist će imati i same kompanije, jer će biti konkurentnije na tržištu Evropske unije, kao i na domaćem tržištu.

– Za nas je ovo rešenje izuzetno značajno jer smo njime omogućili da dva velika javna preduzeća, JKP “Gradska čistoća” i JKP “Gradska toplana” rade zajedno – rekao je Faruk Suljević, direktor JKP “Gradska čistoća”. Prema njegovim rečima, drveće sa obala reka Jošanica i Trnavica je već prikupljeno i prerađeno u sečku, koju će toplana koristiti kao biomasu za grejanje, što je doprinos ne samo smanjenju otpada, nego i smanjenju zagađenja vazduha u Novom Pazaru.

Četiri kompanije iz Novog Pazara i Sjenice su među 12 najboljih poslovnih rešenja za pravednu zelenu transformaciju privrede i smanjenje energetskog siromaštva, koja su realizovana zahvaljujući podršci Vlade Japana u ukupnom iznosu od 450.000 dolara, u okviru projekta “Inovativna i pravedna zelena tranzicija za obezbeđivanje sistemske energetske sigurnosti i smanjenje energetskog siromaštva”. Ovaj projekat sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Ministarstvom rudarstva i energetike.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300