Ember: U Evropi 2023. prvi put više struje iz vetra nego iz gasa

vetropark
vetropark

Proizvodnja struje iz energije vetra u 2023. je prvi put premašila proizvodnju iz gasnih elektrana u Evropi doprinoseći smanjenju emisije ugljenika, pokazuju novi podaci nezavisnog instututa Ember, prenosi Beta.

EU povećava proizvodnju iz obnovljivih izvora u sklopu napora da odvikne blok od ruskog goriva i pomogne ispunjavanje klimatskog cilja – neto nulte emisije CO2 do 2050.

Proizvodnja struje iz fosilnog goriva pala je u 2023. za rekordnih 19% u odnosu na 2022. pri čemu je proizvodnja iz elektrana na gas smanjena za 15% a iz uglja za 26%, prenosi Rojters podatke iz izveštaja Embera.

Istovremeno je proizvodnja iz vetra porasla za 13% i pokrivala je 18% u evropskom miksu.

– Evropa je na putu postepenog izbacivanja uglja i sada imamo četiri uzastopne godine pada proizvodnje struje iz gasa i verujemo da će se to nastaviti – rekao je za Rojters Emberov lider Dejv Džons.

Izveštaj je pokazao da su pad proizvodnje struje iz fosilnog goriva i povećanje iz obnovljivih i nuklearne energije za rezult imali smanjenje emisije ugljenika u energetskom sektoru za 19%.

Podaci pokazuju da je iz gasa proizvedeno gotovo 17% struje u EU u 2023. a iz uglja nešto više od 12%.

Najveći izvor u proizvodnji struje bila je nuklearna energija, sa udelom od gotovo 23%, dok je solarna energija obezbedila 9%, preneo je Rojters.

Ukupan udeo struje iz obnovljivih izvora u 2023. bio je rekordnih 44%.

Podaci pokazuju i da je tražnja struje u 2023. smanjena za 3,4% zbog pada potrošnje u industriji i blagog vremena ali Džons očekuje rast u 2024, pošto je sve više proizvoda koji rade na struju.

– Obnovljivi izvori moraju da drže korak sa povećanjem tražnje kako bi se došlo do potrebnog smanjena emisija – rekao je prvi čovek Embera.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300