Daljinsko hlađenje – ekološka zamena za klima uređaje

daljinsko hladjenje
daljinsko hladjenje

Foto: Wien Energie/Johannes Zinner

Broj toplih dana u Beču se udvostručio u poslednjih trideset godina, dok je ove godine jun bio četvrti najtopliji mesec od kada se vrši merenje u Austriji.

Potreba za klimatizacijom će nastaviti da raste, zbog čega bečka gradska kompanija “Wien Energie”, najveći austrijski snabdevač energijom, već 15 godina radi na razvoju daljinskog hlađenja. Koncept daljinskog hlađenja predstavlja ekološku i klimatski prihvatljivu alternativu uobičajnoj klimatizaciji.

Trenutno se u Beču 180 zgrada rashlađuje snagom od 200 megavati. Time se smanjuje emisija ugljen-dioksida za 50% i potrošnja energije za 70% u odnosu na uobičajnu klimatizaciju.

Do 2030. godine snaga daljinskog hlađenja u Beču bi trebalo da bude proširena na 350 megavati što će zameniti energetski kapacitet 100.000 konvencionalnih klima uređaja.

Daljinsko hlađenje se generiše u vidu hladne vode u posebnim centralama uz pomoć rashladnih uređaja. Voda koja je ohlađena na oko pet do šest stepeni celzijusa direktno se transportuje do potrošača putem mreže za daljinsko hlađenje i distribuira kroz interne rashladne sisteme u zgradi. Voda apsorbuje toplotu iz zgrade i transportuje dalje.

Ponovno hlađenje se takođe vrši centralno korišćenjem rečne vode ili dajinskog grejanja. Za rad rashladnih uređaja se pored električne energije koristi i otpada toplota.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300