Bara Reva i nakon izmena planova predstavljena kao poljoprivredna zona

patka_11
patka_11

Udruženje građana “Bela čaplja 1165” saopštilo je danas da je po izmenjenom Planu generalne regulacije, koji je trenutno na uvidu, oblast bare Reva u blizini Beograda predstavljena kao poljoprivredna zona.

Kako su iz tog udruženja naveli u saopštenju, do izmena plana nije došlo ni nakon peticije koju su građani predali u cilju “odbrane bare Reva”, posle koje je Zavod za zaštitu prirode Srbije započeo terenska istraživanja bare Reva, plavne zone Dunava i okruženja “sa ciljem da izrade Studije zaštite za potrebe izrade predloga akta o proglašenju zaštićenog područja”.

Ovaj Zavod je, takođe, uputio obaveštenje o započetim i planiranim aktivnostima Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, Urbanističkom zavodu Beograda i službi glavnog gradskog urbaniste grada Beograda, da se područje bare Reva, njena neposredna okolina i deo plavnog područja najpre identifikuju kao javna zelena površina grada Beograda, navode iz tog udruženja.

Oni su ocenili da se uredbe i planovi donose u interesu pojedinih strana koje su prepoznale atraktivnost te lokacije za gradnju, kao i da su “sve mesne zajednice u tom kraju su ukinute, čime je građanima uskraćena mogućnost da učestvuju u donošenju odluka o razvoju njihovog životnog prostora”.

U ovome se ogleda svako nepoštovanje mišljenja i volje građana, građanskih inicijativa, ali i nepoštovanje međunarodnih obaveza koje nalažu da se ovakvi predeli izuzetnih odlika najstrože čuvaju. Ova najavljena promena plana, poput izmene Ustava, i plana za “Rio Tinto”, predviđa ozakonjenje još jednog masakra nad prirodom, ocenili su iz udruženja “Bela čaplja 1165”.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje