Za TE na ugalj i zagađujuću industriju više nema mesta na Zapadnom Balkanu

Termoelektrana grejanje zagadjenje
termoelektrana_zagadjenje_grejanje

Od 1. decembra počinje regionalna kampanja “Ujedinjeni Balkan za čist vazduh”. Ta inicijativa biće sporovedena drugu godinu za redom, u cilju podizanja svesti stanovnika o uzrocima i posledicama zagađenja, mogućim načinima poboljšanja kvaliteta vazduha i borbi za zdraviju životnu sredinu kroz regionalnu solidarnost.

Jedna od tema u fokusu kampanje je i posledice i štetnost zagađenja termoelektrana na ugalj, kao i zagađenja poreklom iz teške industrije, navedeno je u saopštenju.

Učesnice informativne kampanje “Ujedinjeni Balkan za čist vazduh” zalažu se da se sprovede što brže gašenje termoelektrana na ugalj i da se zagađenje poreklom iz teške industrije hitno svede u propisne okvire.

Oni traže i da građani dobiju “mesto za stolom” kada se odlučuje o ekološkim i drugim dozvolama za proizvodna postrojenja.

Navedeno je da termoelektrana “Ugljevik” u BIH sama emituje više sumpor-dioksida (107.402 tona u 2020. godini) nego što je ukupan zbir dozvoljenih emisija svih postrojenja obuhvaćenih nacionalnim planovima za smanjenje emisija (103.682 tone), čime je samo ovo postrojenje prekoračilo sve ukupne godišnje vrednosti zajedno.

Dodaje se da uvoz EU proizvedene električne energije iz Zapadnog Balkana čini 0,3% potrošnje EU, ali emisije sumpor-dioksida iz ove proizvodnje iznose 50% njegove emisije iz svih EU termoelektrana.

Kampanja Ujedinjeni Balkan za čist vazduh

Foto: reri.org.rs

Osim industrije, ugalj se troši i u domaćinstvima i toplanama, a prestankom upotrebe tog fosilnog goriva nestao bi glavni pojedinačni izvor zagađenja vazduha na Zapadnom Balkanu, navedeno je u saopštenju.

Ukazano je i da je gubitak bruto domaćeg proizvoda usled zagađenja vazduha na Zapadnom Balkanu samo u 2016. iznosio do 8,5 millijarda evra.

Umesto u izgradnju i obnovu termoelektrana, novac iz budžeta može da se usmeri u socijalne programe i prekvalifikaciju radnika te podizanje solarnih elektrana na mestu ugljenokopa koje bi zamenile elektroenergetske kapacitete što se gase, navedeno je u saopštenju uz napomenu da bi tako transformacija industrije mogla da bude najzelenija na kontinentu.

Kampanju “Ujedinjeni Balkan za čist vazduh” sprovodi Evropski fond za Balkan uz podršku brojnih organizacija: “Eko forum” iz Zenice, “Environmental Territorial Management Institute” iz Tirane, Sbunker i “Balkan Green Foundation” iz Prištine, “Air Care” iz Skoplja, OZON iz Podgorice, Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu i Beogradske otvorene škole.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300